Skijaški Kup "Srebrna lisica" od 10. do 12. marta

Očekuje se blizu 300 učesnika

Skijaški Kup "Srebrna lisica" od 10. do 12. marta

O. Lekić

Jubilarni 10. skijaški Kup "Srebrna lisica" će se održati od 10. do 12. marta na Bjelašnici.

Takmičenje će se održati u kategoriji dječaka i djevojčica od osam do 16 godina, i to u disciplinama slalom, veleslalom i ekipni paralelni slalom.

Kup Srebrna lisica je bitan za razvoj i promociju alpskog skijanja u BiH jer omogućuje mladim skijašima stjecanje takmičarskog iskustva, kao i doprinos njihovom daljem skijaškom razvoju.

Srebrna lisica je već dobila poziciju regionalnog takmičenja i samim tim gostovanje stranih takmičara ne izostaje pa je tako prethodnih godina bilo skijaša iz zemalja okruženja.

Organizator manifestacije i predsjednik Ski kluba Bjelašnica Hamid Kantardžić rekao je da je novina na "Srebrnoj lisici" ekipni paralel slaloma, koji je u programu EYOF-a 2019.

"Ona je posebno interesantna što je noćna trka. U petak će biti održan ekipni paralel slalom, u subotu je jutarnja trka veleslaloma a u nedjelju ćemo zavšiti sa slalomom. Nadamo se da će vrijeme biti dobro, jer prije sedam dana to nije bilo tako pa smo morali odgoditi trku", izjavio je Kantardžić.

On je dodao da je staza pripremljena, dodavši da još nije poznato koliko će biti takmičara.

"Mi smo poslali poziv svim klubovima u BiH i širom regiona, od Slovenije do Makedonije. Još uvijek ne znamo tačan broj takmičara ali očekujemo ih oko 300", poručio je Kantardžić.

Direktor EYOF-a 2019. Senahid Godinjak dodao je da je u sklopu kampanje "Road to EYOF“ planirano da se na Bjelašnici ove godine održi testno takmičenje prvi put u disciplini tim paralel slalom, naglasivši da im je to bitno kako bi mogli napraviti određene analize.

"Dosad smo imali takmičenja u paralel slalom ali ovo je prvi put tim paralel slalom u okviru kupa 'Srebrna lisica'. Ovo takmičenje na neki način predstavlja finale onoga što smo ove godine napravili u okviru skijaške sezone 2016./17. u kapacitetu testnih takmičenja", zaključio je Godinjak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi