U Norveškoj zvanično legalizovane baklje

Navijači se izborili

U Norveškoj zvanično legalizovane baklje

Baklje, dimne bombe i ostala pirotehnička sredstva su decenijama sastavni dio 'navijačkog folklora', kako u zemljama bivše Jugoslavije tako i u gotovo svim krajevima svijeta.

Međutim, one su uglavnom zabranjene a najstrožije kazne za njihovo korištenje na tribinama su u Engleskoj i na utakmicama pod okriljem UEFA-e.

S druge strane, u Norveškoj su baklje postale legalne i njihova upotreba više nije kažnjiva. Jedini uvjet za njihovo korištenje je da najkasnije sedam dana uoči utakmice navijači obavijeste vlasti, klub koji je domaćin, policiju, vatrogasce i Fudbalski savez Norveške o tome ko će ih koristiti (imena), na kojim djelovima stadiona će biti zapaljene, u koliko sati će se to desiti i koliko će trajati.

Norsk Supporterallianse (NSA) je nedavno riješila i posljednju prepreku ka legalizaciji baklju koje su dugo bile klasificirane kao sredstva za hitnu pomoć. NSA je u saradnji sa kompanijom koja se bavi proizvodnjom pirotehničkih sredstava proizvela baklje i dimne bombe u svim bojama, a one su odobrene od vlasti i mogu se naručiti bez problema.

"Pirotehnika službeno više nije zločin u Norveškoj", poručili su iz NSA, a navijači u Norveškoj su došli na svoje i ostaje da se vidi hoće li donošenje ove odluke biti dobar potez.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi