Uskoro isti kostimi za sve plivače
Svi bi trebali plivati u istim kostimima od SP u Rimu

FINA pokrenula inicijativu

Uskoro isti kostimi za sve plivače

Međunarodna plivačka federacija pokrenula je inicijativu o uvođenju pravila oko korištenja jedinstvenih kostima plivača, kako bi svi takmičrai imali iste uslove u trkama. 

U predijedlogu FINA-e kostimi će biti napravljeni od vrata do zglobova na nogama i trebali bi biti debljine jednog milimetra.

Ukoliko Izvršni odbor FINA na skorašnjoj sjednici usvoji ovo pravilo kažnjavala bi se bilo kakva dodatna pomoć plivaču, tipa reduktora bola ili elektro stimulacija, a bilo bi zabranjno i prilagođavanje kostima po mjeri svakog sportiste.

Iz FINA-e proizvođačima su dali rok do 31. marta da pošalju dizajn „jedinstvenih“ kostima, a novo pravilo moglo bi se primjenjivati od Svjetskog prvenstva u Rimu.

Na ovaj potez odlučili su se jer su se iz siromašnijih država žalili da skupi plivački kostimi, kao što je Spido LZR Rejser, daju prednost takmičarima iz bogatijih zemalja. To je apsolutno tačno, jer je zadnjih 109 svjetskih rekorda oboreno je u Spido plivačkim kostimima. Oni su u upotrebi od 2008. godine, a dizajnirani su i testirani uz pomoć Nase.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.