Hrvatska, Rusija i Argentina korak do
Safin nije imao problema prvog dana

Dosta uzbuđenja prvog dana

Hrvatska, Rusija i Argentina korak do

M. Maksimović

Argentina, Hrvatska i Rusija su tri selekcije kojima nedostaje još samo jedan bod za plasman u četvrtfinale.Hrvatska je opravdala status favorita, ima sigurnih 2:0 protiv Čilea. Istih 2-0 ima Argentina u duelu protiv Holandije.

Chela je tek u pet setova slomio Huta Gallunga dok je Juan Monaco bio siguran protiv De Bakkera 3:0.

I prije meča šanse Rumunije protiv Rusije su bile male skoro nikakve, a to su potvrdili rezultati prvog dana. Safin je izgubio 14 gemova, Youzhny još manje svega 10, Crivoi i Hanescu nisu imali nikakve šanse.

Pored ova tri meča, na rasporedu je preostalih osam. Tomas Berdych je osvojio prvi bod za Češku pobjedivši u četiri seta Gilesa Simona. Jo- Wilfred Tsonga  je lakše od očekivanog sredio Radeka Stepaneka.

U Malmeu je nakon dva singla rezultat 1:1. Dva meča su riješena nakon velike, maratonske borbe. Tomas Johansson je u pet setova savladao Haralda Levya, meč je trajao tri sata i 58 minuta. Izrael je uzvratio nakon što je Dudi Sela pobjedio Andreasa Vinciguerru također u pet. Peti set je Sela dobio 11-9, meč je trajao tri sta i 51 minutu.

Sudeći po rezultatima prvog dana, otvoreno će sve biti do kraja i u Garmisch-Partenkirchenu gdje igraju Njemačka i Austrija. Austrija je povela 1:0,  Stefan Koubek je u četiri seta savladao Rainera Schuettlera. Kada je Jurgen Melzer poveo 2-0 u setovima protiv Philippa Kohlschreibera, izgledalo je da Austrija sigurno osvaja i drugi bod, ali tako nije mislio i Kohlschreiber koji je dobio naredna tri seta za ukupnih 3-2.

Da nema lakih utakmica u davis cupu potvrdila je reprezenetacija Švicarske. Iako su bez Rogera Federera, Švicarci nisu ostali bez šansi u duelu sa Amerikancima.
Stanislas Wawrinka je u prvom meču dana u Birminghamu pobjedio Jamesa Blakea u četiri seta. Blake je dobio prvi set, sve je išlo prema planu, ali se Wawrinka vratio na najbolji moguči način. Prvi bod Amerikancima je donio Andy Roddick koji je izgubio 10 gemova u meču protiv Marca Chiudinellija

Rezultati:
Hrvatska – Čile 2:0
Rumunija – Rusija 0:2
Češka – Francuska 1:1
Njemačka – Austrija 1:1
SAD – Švicarska 1:1
Švedska – Izrael 1:1
Argentina – Holandija 2:0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.