Lille zaustavio Mešu Marseille prvi
Prekinut niz Grenobla

Smjena na vrhu u Francuskoj

Lille zaustavio Mešu Marseille prvi

M. Maksimović

U Francuskoj su na rasporedu bile utakmice 29. kola Le Championnata nakon kojeg je bivši evropski prvak Marseille preuzeo prvo mjesto na tabeli. Tačnije ove subote su  gledali nadmudrivanje Bordeaux i Marseillea na vrhu tabele.

Grenoble našeg trenera Mehmeda Baždarevića je nakon sedam utakmica poraženu prvenstvu.
Ugodan niz u kojem je Grenoble izborio polufinale Kupa, prekinut je na stadionu  Métropole de Villeneuve, gdje je Lille već nakon prvog dijela imao veliku prednost. Golovima Michela Bastosa iz jedanesterca (11.) i i Vitteka (40.) domaćini su stvorili veliku prednost. Poraz Grenoblea ublažio je Paillot u posljednjim trenucima utakmice.

Bordeaux je ispunio očekivanja na gostovanju kod najlošije ekipe prvenstva, Le Havrea. Strijelci za ekipu Laurenta Blanca bili su Yoan Gourcuff (10.), Souleymane Diawara (58) i Wendel (88.). Nakon ove pobjede Bordeaux je držao prvo mjesto, ali ne dugo jer je Marseille na svom terenu sredio Nantes 2:0. Marseille je u posljednjih osam prvenstvenih bez poraza, a pobjedu za dva boda prednosti na vrhu, sastav Erica Geretsa je izborio u četiri minute. Prvo je u 55. minuti na asistenciju iskusnog Zendena Civelli zabio za 1:0, a četiri minute kasnije loptu Zendena u gol je pretvorio Brandao.

Rezultati 29.kola:
Auxerre – Le Mans 2:0
Le Havre – Bordeaux 0:3
Lille – Grenoble 2:1
Nancy – Monaco 0:1
Nice – Caen 2:2
Rennes – Valenciennes 0:0
Marseille – Nantes 2:0

Tabela:
1.Marseille 55
2.Bordeaux 53
3.Lyon 53 (-1)
4.Lille 52
5.PSG 52 (-1)
-----------------------
18.Saint-Etienne 29
19.Caen 27
20.Le Havre 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti