RK Hadžići kao feniks: Vratimo Hadžićima staru slavu

Hadžići su dom ženskog rukometa

RK Hadžići kao feniks: Vratimo Hadžićima staru slavu

S. Mlaćo

Hadžići, gradić udaljen desetak  kilometara od Sarajeva pravi je rasadnik sportskih talenata.

 Mnoga poznata imena iz svijeta nogometa, košarke ali i ženskog rukometa svoje sportske početke vežu baš za Hadžiće. 

Već pedeset godina Hadžići su dom ženskog rukometa. Iz hadžićkog ženskog rukometnog kluba brojne su poznate rukometašice koje su napravile zavidnu karijeru, a sigurno jedna od najpoznatijih je bivša bh reprezentativka te najbolja rukometašica svih vremena po izboru Svjetske rukometne federacije Svetlana Ceca Kitić. 

Kao i sve u Bosni i Hercegovini i hadžićanke su imale uspona i padova. Grupa entuzijasta i zaljubljenika u ovaj sport uz pomoć Općine Hadžići i nekoliko privrednih subjekata ipak nije dozvolila da pedeset godina tradicije u Hadžićima isčezne, tako da ove godine u Hadžiće nakon određenog perioda vraća se najelitnije rukometno takmičenje za žene u BiH Premijer liga. 

Od kluba koji je bio u fazi stagnacije savjesni građšani napravili su respektabilnog premijerligaša. Iako su krenuli  od nule, formirana je škola rukometa na koju su u Klubu  ponosni. Dovoljno je  reći kako danas  škola rukometa  broji 90 djevojčica I radi na tri punkta. 

Ženski rukomet u Hadžićima  svoju višegodišnju historiju ispisivao je kroz klubove Partizan, Ingrap, Željezničar, da bi sada egzistirao kao RK Hadžići. Potrebno je istači da ma kako da se zvali, hadžićke rukometne sladokusce su navikli na samo uspjehe. U periodu od 1996.-2009. godine hadžićki Željo  čak četiri puta osvaja Kup BiH,  četiri puta su vicešampijoni  Kupa BiH, u dva navarata  bili su prvaci BiH, tri puta vicešampijoni države, i čak 11 puta učestvovali na evropskom takmičenju, ostvarivši zapažene rezultate. 

Danas, zahvaljujući savjesnim građanima, koji su prepoznali rad sadašnje uprave I trenera klub je dobio vjetar u leđa za daljnji rad. Tursko-švicarska grupacija Dido group odlučila je da podrži hadžićanke na putu prema vrhu. 

Burcu Uygur, direktor ovog konzorcija nije krio oduševljenje ovim mladim ljudima, koji su kao ptica Feniks ponovno se izdigli iznad Hadžića sa željom da hadžićki klub vrate na stare staze.

Sport je veoma važan u razvoju mladih. Zato smo bez razmišljanja prihvatili priliku da pomognemo jednom klubu koji već ima odlične rezultate da se i dalje razvija - naglasio je Uygur

Važno je istači da osim seniorske ekipe mlađe kadetkinje RK Hadžići osvojile su 3. mjesto na državnom prvenstvu u rukometu I tako potvrdile da se rukomet na velika vrata zaista vraća u Hadžiće .

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi