Od svih država bivše Jugoslavije, samo BiH ne ide na EP

Uz Kosovo, koje je ispalo u pretkvalifikacijama

Od svih država bivše Jugoslavije, samo BiH ne ide na EP

Reprezentativni bh. rukomet doživio je još jedan neuspjeh sa završetkom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Kao što je još od jučer poznato, naša reprezentacija sljedeće godine neće igrati na Evropskom prvenstvu koje će se održavati u susjednoj Hrvatskoj, a od danas znamo da će sve ostale države bivše Jugoslavije biti učesnice smotre najboljih evropskih selekcija.

Istini za volju, na Evropskom prvenstvu neće biti ni Kosova koje je svoj nastup okončalo još u pretkvalifikacijama sa četiri poraza od Rumunije i Italije (gol razlika 88:130), ali se od ove mlade i tek oformljene reprezentacije nije ni mogao očekivati neki bolji i veći rezultat, pogotovo plasman na Euro.

Kada je riječ o ostalim zemljama iz regiona, baš sve će imati svog predstavnika na Evropskom prvenstvu. Hrvatska je domaćin i samim tim je njeno mjesto odranije rezervisano, a kroz kvalifikacije su plasman izborile selekcije Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Srbija je danas remizirala sa Bjelorusijom (27:27) i završila je svoj nastup u grupi 2 na drugom mjestu, dok je Makedonija večerašnjom pobjedom nad Češkom (33:20) osigurala prvo mjesto i plasirala se na završni turnir.

Crna Gora je još jučer remijem u Rusiji (27:27) osigurala drugo mjesto i tako ostavila svog protivnika bez plasmana na Evropsko prvenstvo, a Slovenija je u grupi 5 bez većih problema završila na drugom mjestu iza Njemačke, a ispred Portugala i Švicarske.

Kompletiran je spisak svih reprezentacija koje će naredne godine zaigrati na Evropskom prvenstvu: Hrvatska, Danska, Mađarska, Bjelorusija, Srbija, Španija, Austrija, Makedonija, Češka Republika, Island, Njemačka, Slovenija, Švedska, Crna Gora, Francuska i Norveška.

Za nadati se da će se bh. rukomet oporaviti i da će reprezentacija Bosne i Hercegovine u skorijoj budućnosti naći svoje mjesto na završnici Evropskog prvenstva i tako ponoviti uspjeh iz 2015. kada smo prvi i, za sada, posljednji put zaigrali na jednom velikom takmičenju - Svjetskom prvenstvu. Do tada, poželimo komšijama sreću.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi