Rađen: Ne mogu dočekati trenutak da ponovo uđem u bazen

Proslavljeni srbijanski vaterpolista za SportSport.ba

Rađen: Ne mogu dočekati trenutak da ponovo uđem u bazen

D. Vejo

Od sićušnog dječaka do gorostasa, od početnika do svjetskog i evropskog prvaka, riječ je o Nikoli Rađenu, proslavljenom srbijanskom vaterpolisti koji je udario dubok temelj u ovom sportu.

Za vaterpolo se smatra, da je jedan od najtežih ali isto tako i najzdravijih sportova. Za Rađena, sve je počelo sasvim slučajno. Zanimljivu anegdotu o prvim dodirima s vaterpolom, ispričao je upravo iskusni vaterpolo majstor.

"Ideja da se bavim vaterpolom, javila se sasvim slučajno. To je jedna simpatična anegdota. Sjećam se, bila je to 1995. godina kada sam otišao na prvi trening. Kao i svi klinci, prije toga sam se okušao u nekoliko sportova kao što su karate i fudbal. Trenirao sam čak i hokej, koji mi se u to vrijeme jako dopao ali zbog situacije u zemlji, embarga, oprema je bila nedostupna. Majka mi je preporučila da se preorijentišem na vaterpolo i tako sam zavolio ovaj sport. Inače, u mladosti sam se bavio i folklorom", rekao je za SportSport.ba vaterpolista Srbije, Nikola Rađen.

Uskočio je u bazen, krenuo da pliva, da šutira loptu, zaljubio se u ovaj sport pa tu i ostao. Klubovi su se otimali za tadašnju mladu vaterpolu nadu, čiji je talenat bio okom vidljiv. Klubovi su odmah pohrlili da tada mladog Rađena dovedu u svoje redove. Kapice su se mijenjale, a Rađen iz dana u dan postajao neprikosnoveni vladar bazena te nepremostiva prepreka za mnoge protivnike.

"U dosadašnjoj karijeri nastupao sam u mnogobrojnim vaterpolo klubovima što u Srbiji što u inostranstvu. Igrao sam za Vojvodinu, Partizan, grčki Hios, Crvenu zvezdu, Olympiacos iz Atine. Trenutno sam, kao što već znate, igrač rumunske Oradee, kluba koji ima velike ambicije i potencijal", kazao je Rađen.

Želja, volja, trud i mukotrpan rad, vodili su proslavljenog srbijanskog vaterpolistu do tronova i onih najsjajnijih odličja.

"Kada su u pitanju medalje, svakako bih izdvojio kontinuitet u reprezentaciji, gdje sam do sada zabilježio 180 nastupa. Kao predstavnik svoje zemlje, sa reprezentativnim saigračima osvojio sam zlato na svjetskim i evropskim prvenstvima, zlato na Univerzijadi, Svjetskom kupu i Svjetskoj ligi. Također, u mojoj biografiji upisane su dvije bronze sa Olimpijskih igara. Na klupskom nivou, istakao bih osvajanje Evrolige sa Crvenom zvezdom i Partizanom", dodaje on.

O vaterpolu kao sportu, ima samo riječi hvale. Voda okrepljuje dušu i tijelo, te svakako utiče kako na razvijanje čovjekovog tijela tako i na karakter osobe.

"Vaterpolo je jedan od najzahtjevnijih i najzdravijih sportova. Za uspjeh je potrebno zaista mnogo odricanja, budući da su treninzi zaista intenzivni. Potpuno ste u pravu s činjenicom da je plivanje i vaterpolo veoma važno za razvijanje tijela, smatram da se ta dva sporta nalaze u vrhu ljestvice. Moj savjet roditeljima je da djecu usmjere na vodene sportove ako oni pokazuju afinitet prema toj vrsti aktivnosti", ističe vaterpolista.

Nakon nekog vremena, Rađen se ponovo vratio svojoj sportskoj ljubavi s kojom želi da ponovo osvaja nove trofeje i medalje.

"Tako je, nakon pauze u karijeri koju sam posvetio radu u agenciji "WIND Sport" od februara sam i zvanično u bazenu. Pripremam se, trenažni proces je u toku, i jedva čekam da ponovo nastupam te da pružim svoj maksimum u novom klubu. Treme nema, jer ne mogu dočekati taj trenutak. Uslovi su izvrsni, saigrači su me odlično prihvatili, tu je i naš Gojko Pijetlović, tako da je nastavak karijere u Oradei pravi potez", riječi su Rađena.

Mnogi sportisti imaju poseban ritual prije meča, međutim to nije slučaj kod srbijanskog vaterpoliste.

"Ja nemam ništa posebno prije utakmice. Fokusiram se na igru, taktiku koju je stručni štab pripremio i krajnji rezultat. U profesionalnom sportu rijetko odlučuju detalji, tako da sam zaista u potpunosti motivisan da pružim najbolju moguću rolu u bazenu u tom trenutku", kaže on.

Na kraju, proslavljeni vaterpolista imao je poruku za mlade koja je poučnog karaktera, ali isto tako i za roditelje koji gledaju gdje će svoje dijete odvesti da trenira.

"Ako izaberete sport kao što je vaterpolo, moj savjet da u tome budete istrajni i da vrijedno treniraju. Također veoma je bitno da zavole ovaj sport jer je to dio koji je nemoguće zanemariti. Uz dobre smjernice od kompetentnih stručnjaka, to je svakako recept za uspjeh. Čak iako je riječ o rekreativnom treningu, beneficije su mnogobrojne", zaključuje za naš portal, Nikola Rađen.

Protivnici već strahuju od šake koja se ponovo vraća u bazen, a koja je kobna po mnoge ekipe. Folklor nije išao, ali zato je ples nastavio u bazenu s kojim je glave zavrtio mnogim rivalima. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije