"Premijerligaški igrači mnogo kaskaju za kolegama iz Evrope"

Kondicioni trener Mihajlo Samardžija za SportSport.ba

"Premijerligaški igrači mnogo kaskaju za kolegama iz Evrope"

Manjak fizičke aktivnosti i neadekvatan način ishrane mogu dovesti do mnogobrojnih zdravstvenih problema poput gojaznosti, srčanih tegoba i slabog mentalnog zdravlja.

U vremenu napredne tehnologije i brzog načina života sve su učestaliji ovakvi slučajevi, sa kojima većina ljudi teško izlazi na kraj.

U nastojanjima da dođu do zadovoljavajuće tjelesne i mentalne forme, mnogi se okreću bržim alternativnim putevima kao što su tablete na proteinskoj bazi, "čudesni" šejkovi i slično, dok drugi upražnjavaju raznorazne fitnes programe.  

Kako bi došli do konkretnih odgovora na ovu temu i razaznali koje metode su najispravnije, posjetili smo BodyTune Group u Banjaluci, visokoprofesionalnu ustanovu u oblasti realizacije trenažnih procesa te smo razgovarali sa njenim osnivačem Mihajlom Samardžijom, diplomiranim profesorom fizičkog vaspitanja.

Na početku, možete nam reći šta je zapravo BodyTune Group i šta sve nudi u svom programu? 

BodyTune Group je visokoprofesionalna ustanova u oblasti realizacije trenažnih procesa na područiju BiH. Odlikuje je profesionalnost u primjeni novih saznanja modernih principa u radu sa vrhunskim sportistima, rekreativcima, rekovalescentima, gojaznim osobama, ljudima sa problematičnim posturama i pravilnog razvoja mlađih populacija. BodyTune Group je jedinstven u BiH po tome što je izgradio svoje programe BodyTune Balance Systems, BodyTune Functional Training Systems...

Kako doći do zadovoljavajuće tjelesne i mentalne forme?

Svaki čovjek ima svoj potencijal koji može da unapređuje. Možemo naglasiti da svaki pojedinac ima određeni nivo u kome se taj potencijal nalazi, a koji možemo u budućnosti da unapredimo. Najprije se mora napraviti procjena trenutnog stanja, a zatim napraviti individualne programe vježbanja. Trebalo bi naglasiti da je proces usavaršavanja fizičke i mentalne forme dugotrajan. Može da potraje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. 

Sa kojim problemima se najčešće suočavaju rekreativci, a sa kojim aktivni sportisti?

Smatram da najveći problem predstavljaju instant programi koji su dostupni javnosti preko raznih internet portala. Najčešče se radi o vrlo neprofesionalnim i nerealnim pristupima, koji su u većini slučajeva pogubni po zdravlje. Kada su u pitanju rekreativci, uglavnom se javljaju osobe sa problemom viška kilograma, ali i oni koji žele  da se ozbiljnije posvete zdravom životu. Sa druge strane, aktivni sportisti najčešće se obraćaju u procesu rehabilitacije nakon povreda. Moramo biti svjesni da je stanje u bh. sportu na nezavidnom nivou te da naši sportisti u znatnoj mjeri zaostaju za evropskim standardima. Reći ću vam da su motoričke sposobnosti fudbalera iz Premijer lige BiH za 40-50% slabije u odnosu na igrače koji dolaze iz "Liga petice".

Možete nam navesti imena nekih sportista sa kojima ste sarađivali?

Imao sam čast da sarađujem sa BK "Slavija", koji je iznjedrio veliki broj prvaka. Radio sam, između ostalog, sa Darkom Kučukom, Damirom Beljom i Goranom Delićem. Bio sam dio stručnog štaba FK Borac na čelu sa Draganom Jovićem, koji je predvodio tim do jesenje titule u šampionatu BiH. Individualno radimo sa fudbalerima Pericom Ivetićem, Petrom Kunićem, Nebojšom Runićem i mnogim drugima.

Šta biste poručili našim čitaocima?

Do zacrtanog cilja se može doći samo neprestanim radom. Rad na sebi je jedini iskreni rad. Kada dovedete sebe u zavidnu formu, to će se u pozitivnom smislu odraziti i na ostale segmente u vašem životu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi