Lista najbogatijih: Federer pretekao Woodsa
Foto: Roger Federer (Švicarska) (EPA)

Individualni sportovi

Lista najbogatijih: Federer pretekao Woodsa

Švicarski teniser Roger Federer sigurno će zauvijek ostati upisan u historiju svjetskog sporta kao jedan od najboljih svih vremena. Iako je vjerovatno nemoguće naći kriteriji po kojem bi se određivalo ko je najbolji sportista, sada sa sigurnošću možemo reći da je Roger sportista koji je najviše zaradio novca tokom karijere, barem kada je u pitanju individualni sport. 

Federer je sinoćnjom pobjedom sa 2:1 u setovima (6:7, 6:4, 6:1) protiv Marina Čilića dostigao cifru od 110,235,682 dolara samo od turnira i na taj način je pretekao američkog golfera Igera Woodsa koji je tokom karijere od turnira zaradio 110,061,012 dolara. 

Podsjetimo, Roger u svom vlasništvu trenutno ima 19 Grand Slam turnira, računajući i dvije koje je osvojio ove sezone, a on se trenutno nalazi na drugom mjestu ATP liste. Roger iza sebe ima sjajnu godinu u kojoj je uspio da se sa 17. vrati na 2. poziciju na ATP listi, a osim toga zaradio je dovoljno novca da prestigne Woodsa na prvoj poziciji najplaćenijih sportista koji se bave individualnim sportom. 

Naravno, novac koji je Roger zaradio na turnirima samo je kap u moru u odnosu na novac koji dugo vremena zarađuje kroz razne marketinge i sponzorstva. 

Svemu dodajmo da će švicarski teniser do kraja sedmice možda zaraditi i dodatni novac obzirom da se plasirao u polufinale Završnog turnira gdje će igrati ili protiv Dominica Thiema ili protiv Davida Goffina. 

Kada gledamo sve sportove, najbogatiji sportista u historiji još uvijek je nekadašnji košarkaš Chicago Bullca Michael Jordan. Govoreći samo o prošloj godini, Roger Federer se nalazi na četvrtoj poziciji, odmah iza Lea Messija, LeBrona Jamesa i Cristiana Ronalda. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi