Lejla Tanović: biciklom preko svih prepreka

Lejla Tanović: biciklom preko svih prepreka

E. Škorić

Lejla Tanović se brdskim biciklizmom počela baviti sasvim slučajno, a danas zauzima 90. mjesto u svijetu u ovom sportu. 

U 2015. ostvarila je sjajne rezultate, i namjerava tako nastaviti i u ovoj i narednim godinama. U ovom kratkom video profilu, Lejla govori o svojim počecima, uspjesima i daljim planovima za karijeru, koja će nesumnjivo biti blistava.

Lejla Tanović je najbolja bh. biciklistkinja i trenutno zauzima 90. mjesto na UCI listi profesionalnih brdskih biciklistkinja svijeta. Iza sebe ima sjajnu sezonu i nema sumnje da je 2015. godina za nju bila najuspješnija do sada. Postala je vice-prvakinja Balkana, penjala se na pobjednička postolja međunarodnih UCI utrka, po peti put osvojila titulu državne prvakinje, a potpisala je i profesionalni ugovor s turskim timom Salcano Cappadocia. U svijet biciklizma Lejla je ušla sasvim slučajno.

Kao tinejdžerka nije bila najzadovoljnija svojom linijom i vožnjom bicikla željela se što prije riješiti neželjenih kilograma. Tada nije ni slutila da će biciklizam postati njena profesija i da će joj ovaj sport donijeti toliko svijetlih trenutaka. Lejla je 2015. godinu završila na 90. mjestu UCI liste profesionalnih biciklistkinja, što je najbolji rezultat u historiji ovog sporta u BiH.

Kao članica profesionalnog kluba Salcano Cappadocia, učestvovala je u nekoliko profesionalnih UCI međunarodnih utrka na kojima je postizala zapažene rezultate, od kojih se posebno ističe 3. mjesto na utrci u Istanbulu. Aktuelna je vice-prvakinja Balkana i to u najjačoj – Elite kategoriji, a u godini koja je iza nas uspjela je odbraniti titulu i u domaćoj Premijer ligi.

Brdski biciklizam je olimpijski sport, no zbog komplikovanog sistema kvalifikacija, za Lejlu odlazak na Olimpijadu u Riju 2016 nije moguć. Naime, za odlazak jedne biciklistkinje na OI bodove moraju prikupljati tri biciklistkinje iz te zemlje, a obzirom da je Lejla trenutno jedina iz BiH na UCI listi to u ovom trenutku nije moguće.

Za naredni olimpijski ciklus – Tokio 2020 – postoje realne šanse, jer u BiH trenutno ima nekoliko djevojaka koje bi ubrzo mogle početi skupljati bodove za naš nacionalni tim. Kako kaže, ženama je teže doći do uspjeha i njihovi rezultati često ostaju u sjeni muških kolega. Ali to je za Lejlu samo motiv više da nastavi sa radom i ostvaruje još bolje rezultate. Za nju i njenog trenera cilj u narednoj godini je vrlo jasan: proboj među 60 najboljih biciklistkinja u svijetu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti