Kubrat Pulev za SportSport.ba: Palo je carstvo braće Kličko!
Foto: EPA

Izazivač Anthonyja Joshue za IBF titulu

Kubrat Pulev za SportSport.ba: Palo je carstvo braće Kličko!

M. Šljivak

Bugarski borac Kubrat Pulev trenutno je jedan od najboljih boksera svijeta.

Ovaj 36-godišnjak je u dosadašnjoj karijeri odradio 26 mečeva u kojima je zabilježio 25 pobjeda uz jedan poraz i to od Vladimira Klička i borbi za prvaka svijeta.

Pulev trenutno drži titulu WBA interkontinentalnog prvaka svijeta i prvi je izazivač Anthonyja Joshue za IBF titulu. Britanac na ovaj meč prema svim pravilima mora pristati ili mu prijeti oduzimanje pojasa za kojeg će se Pulev boriti u narednim mjesecima.

SportSport.ba je uspio doći do prvog izazivača Anthonyja Joshue, Kubrata Puleva, koji je najavio velike stvari za budućnost, te je najavio borbu za prvaka svijeta.

Imao si odlične nastupe u dosadašnjem dijelu karijere. Izgubio si jedino od Vladimira Klička u borbi za naslove. Koji ti je meč ostao u posebnom sjećanju kao najteži ili najbolji u karijeri?

"Smatram da sam najbolji i najteži meč u karijeri odradio protiv Derecka Chisore za titulu evropskog prvaka u teškoj kategoriji. Meč sam radio prošlog maja u Hamburgu i bio je to izuzetan taktički meč protiv vrhunskog protivnika. Zahvaljujući mom timu iz Sauerlanda (promocija op.a.), bio sam potpuno spreman za meč, mentalno i fizički. Bila je to jako teška, ali ogromna pobjeda za mene. Zato ću stalno govoriti da se težak rad uvijek isplati", rekao je za početak razgovora Kubrat Pulev.

Priprema za mečeve zahtjeva mnogo odricanja. Kubrat većinom trenira i priprema se za mečeve u Sofiji, gdje je otvorio sportski centar "Pulev", vrijedan milion eura. Ističe kako je stalni trening najbitniji za jednog borca.

"Trening, pa trening. Ponovo trening i tako iznova. Dan za danom, sedmice, mjeseci, godine treninga. Također, potrebna je ustrajnost, jaka volja i čelična vjera u sve što radiš. Ne smije se nikad odustati. Posvećenost i odanost ovom sportu su jako bitne. Tokom čitavog života, još otkako sam dijete, gradim sve polako. Uvijek dobro razmislim dobro o svim odlukama, nikad ne žurim i nikad ne forsiram u životu i karijeri".

Velika podrška tokom karijere mu je porodica. Njegov brat Tervel je također velika bokserska nada i osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu. Nažalost, njegov otac Venko, koji je bio šampion Bugarske u teškoj kategoriji, preminuo je i nije dočekao da vidi najveće Kubratove uspjehe.

"Porodica je ta koja mu pruža veliku snagu. Moj otac mi je bio velika podrška od malih nogu. Isto tako moj brat Tervel je stalno uz mene, te ljudi koji rade sa i za mene mi veoma pomažu u karijeri. Istakao bih sadašnjeg trenera Uija Wegnera, zatim Otta Rammina, ali i ostale trenere koji su dali sve od sebe kako bi mi pomogli tokom karijere. Međutim, otkriću vam gorku istinu. Kada mi je bilo najteže u životu, najveća podrška sam bio sam sebi. Duboko u sebi sam vjerovao da postoji svjetlo na kraju tunela, nisam padao na koljena i nastavljao sam dalje da radim", ističe za SportSport.ba sjajni bugarski bokser.

Kao što smo već rekli, serijom pobjeda Pulev je došao u mogućnost da napadne titulu koju drži Anthony Joshua. Pregovori o borbi su već počeli, ali postoji mogućnost da će se Kubrat boriti i s nekim drugim šampionom, među kojima su Deontay Wilder i Joseph Parker. Pitali smo Kubrata koji mu je borac sada u mislima za borbu, a on je bez ikakvog zastajanja odgovorio.

"Sva imena koja ste spomenuli. Joshua, Wilder, Parker, ali tu je i još nekoliko imena koji su trenutno sami vrh teške kategorije, ali su i fantastični borci. Svi oni, bez obzira na ime, bili bi veliki izazov za mene. Ipak, vjerujem da bi ih mogao pobijediti sve. Zato su potrebni prava priprema, jak i pametan trening, prava forma, fokus na protivnika i velika strast. Naravno, uvijek je potrebno i sreće, jer velike stvari u sportu se ne mogu desiti bez barem malo sreće", govori Pulev.

Jedini poraz tokom karijere Pulev je imao protiv Vladimira Klička u novembru 2014. godine. Ukrajinac je tada bio nezaustavljiv i dominirao je boksom deceniju i po. Nažalost, ni Kubrat ga te godine nije uspio zaustaviti.

"Kada sam se suočio s Kličkom 2014. godine, nisam bio dovoljno spreman za takvu priliku i takav veliki izazov u karijeri. Ipak je to bila borba za titulu prvaka svijeta i još uvijek nisam imao dovoljno iskustva. Reka bih da sam bio previše "zelen" za takav meč. Međutim, ne žalim ni zbog čega. Zahvalan sam Bogu što mi je na put stavio teške prepreke koje moram proći kako bih naučio životne lekcije. Borba protiv Klička mi je bila veliko iskustvo da shvatim gdje sam, šta želim postići i šta moram učiniti kako bih uspio".

Pulev ističe da je u periodu Kličkove dominacije teška kategorija bila u krizi, ali da su se stvari promijenile u proteklih četiri-pet godina.

"Teška kategorija je bila u velikoj krizi sve do posljednjih četiri ili pet godina. Braća Kličko su perfektno koristila takvu situaciju da stvore svoje carstvo, da kontrolišu svijet boksa na sve načine. Birali su prave mečeve i protivnike, ali njihovo carstvo je sada prošlost, jer na ovom svijetu sve ima svoj početak i kraj. Sada je sve drugačije, neizvjesnost se vratila, teška kategorija se vratila i vjerujem da će u narednim godinama postati situacija u ovoj kategoriji biti bolja i da će biti još više uzbudljivija".

Krajem aprila Kličko je nokautiran u Londonu od Anthonyja Joshue. Pulev je gledao meč i ističe da ga Vladimir uopšte nije iznenadio sjajno odrađenom borbom.

"Kličko me nije iznenadio. U borbu je ušao uvjeren da će pobijediti, ali ga je samopouzdanje izdalo na kraju i završilo se loše po njega. Vodio je nakon deset rundi i činilo se kako će uspjeti da dobije meč. Koštala ga je nepažnja. Propustio je veliku šansu da nokautira Joshuu u šestoj rundi, ali to je njegov stil borbe. Napravio je strategiju da pobijedi na bodove i mislio je da će mu to biti dovoljno. S druge strane, Joshua je svježa krv teške kategorije. Pokazao je jako volju i karakter i rizikovao je sve u 11. rundi i na kraju je pobijedio", komentarisao je Pulev borbu Joshue i Klička.

Trenutno je u teškoj kategoriji mnogo neporaženih boraca čiji se dueli s nestrpljenjem čekaju. Većina njih su veliki udarači, a Kubrat je izdvojio one "žestoke" momke teške kategorije, koji su najbolji udarači, naravno izuzimajući sebe.

"Anthony Joshua, Deontay Wilder, Joseph Parker, Luis Ortiz, Bermaine Steverene i ima tu još nekoliko imena. Svi oni zaslužuju veliko poštovanje. Nikad u životu nisam podcijenio protivnika, jer bi me to ubilo. Ubilo bi čak i najbolje od najboljih, jer su se zbog toga u historiji sporta dešavala velika iznenađenja. Kratak je put do neuspjeha i ako podcijeniš protivnika i ako smatraš da ti niko ništa ne može, praviš veliku grešku. Čovjek sam sebe jedino sprječava u ostvarenju velikih stvari i uspjeha".

Za kraj, Kubrata smo pitali, kojeg bi rivala želio nokautirati? Odgovor je bio očekivan...

"To mi nije bitno. Ne želim pričati o imenima, jer me ne zanimaju imena i titule koje drže. Recimo ovako, onaj koji mi stoji na putu i koji uđe u ring mi je najpoželjniji za nokaut", rekao je nasmijani Kubrat Pulev u razgovoru za SportSport.ba.

Puleva bismo ponovo u ringu mogli gledati u narednih pola godine. Njega čeka borba za titulu prvaka svijeta, a uskoro bi se trebao znati i protivnik. Mogući rivali su Anthony Joshua (IBF), te Deontay Wilder, Vladimir Kličko, a spominje se i Kamerunac Carlos Takam.

Njegova velika želja je meč pred domaćom publikom u Sofiji bez obzira što bi zbog jefitnijih karata u Bugarskoj, izgubio dosta novca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti