eSport igrači mlađi od ostalih sportista za četiri godine
Foto: RiotGames /Flickr

Prema istraživanju ESPN-a

eSport igrači mlađi od ostalih sportista za četiri godine

S. Bošković

Takmičenje u igranju video igara ili eSport je jedna od najbrže rastućih industrija na svijetu.

eSport publika i sami igrači su često mladi ljudi demografske skupine od 16 do 22 godine i to je razlog zašto je eSport toliko popularan. Često se može pročitati da je mlađim ljudima regularni sport postao dosadan i da ga prate u dosta manjoj mjeri, nego nešto stariji ljudi. Pored toga, većina video igara koje se igraju kompetitivno su besplatne ili koštaju oko deset eura, tako da ih svi mogu igrati

Ugledni američki portal ESPN uporedio je starosnu dob profesionalnih gamera s profesionalnim sportašima u četiri američka sporta (Košarka, hokej, bejzboj i fudbal). 

Najstariji sportisti igraju u američkoj bejzbol ligi s prosjekom godina od 29,2. Nešto mlađi igraju u NHL-u s 27,4 godine u prosjeku. NBA košarkaši stari su 26,8 godina, dok su najmlađi fudbaleri koji imaju 26.2 godine u prosjeku. 

Što se tiče eSport profesionalaca, najstariji su Super Smash Bros igrači s 25.2 godine u prosjeku. Igrači CS:Go-a u prosjeku su stari 23.4 godine. Starcraft II igrači imaju 23 godine, dok su najmlađi profesionalni igrači League of Legendsa s nešto više od 21 godine. 

Starost eSport igrača dosta varira. Naprimjer, najstariji pro Super Smash Bros igrač je Ken Hoang s 31 godinom, dok će najmlađi Zack "CaptainZack" Lauth tek u oktobru napuniti punih 16 godina.

ESPN je analizirao 144 igrača League of Legendsa, a njih 44.4 posto ne smije piti alkohol u Americi s obzirom na to da je dobra granica za konzumiranja alkohola 21 godina.

U globalu, eSport igrači su uveliko mlađi od  starijih, klasičnih sportskih igrača. Primjera radi, statistika ESPN-a pokazuje da je svaki sastav ekipa u četiri američke lige u prosjeku stariji od bilo kojeg sastava eSport ekipa u bilo kojem sportu. 

U prosjeku igrači hokeja, fudbala, košarke i bejzbola su stari 27 godina, dok su LoL, CS:GO, Starcraft II i Super Smash igrači stari 23 godine.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi