Sanja Renić: Pismo podrške navijačima NK Čelik

Kćerka Alojza Renića

Sanja Renić: Pismo podrške navijačima NK Čelik

O. Lekić

Na adresu portala SportSport.ba stiglo je pismo Sanje Renić, kćerke Alojza Renića čije je ime duboko urezano u historiju Nogometnog kluba Čelik. 

Pismo podrške upućeno navijačima zeničkog kluba prenosimo u cjelosti:

"Moje ime je Sanja Renić. Kćerka sam Alojza Renića, slavnog fudbalera Nogometnog kluba Čelik s kojim je ostvario najveće sportske rezultate. Nakon igračke karijere, moj otac je radio i kao trener i kao direktor Čelika. Jednostavno rečeno, njegova profesionalna karijera je obilježena Čelikom, jednako kao što je – a to često ističu i navijači i novinari i historičari sporta – Alojz Renić obilježio historiju „Čelika“. Ne samo zbog toga, ali i zbog toga, gajim posebne osjećaje prema toj sportskoj instituciji i simbolu grada Zenice s kojim se, vjerujem, poistovjećuje većina Zeničana.

Oglašavam se povodom dešavanja u Nogometnom klubu Čelik. 

Tužno je i strašno je što se Čelik, kao jedan od simbola grada Zenice, nalazi pred gašenjem. Svi koji su pratili dešavanja u vezi s Čelikom, znaju da je račun kluba blokiran, da su mjesta u upravi upražnjena, te da se Gradsko vijeće i gradska vlast u Zenici također distanciraju od odgovoronosti.  Jedino su navijači ti koji pokušavaju nešto učiniti. 

Za sutra su najavljeni mirni protesti navijača, koje organizuje neformalna grupa građana 'Za Čelik', a koji su zakazani – simbolično – u 5 do 12 na platou ispred Robne kuće „Bosna“. Koristim ovu priliku da se solidarišem sa navijačima i svima onim, koji brinu za Čelik, te da dam podršku sutrašnjim protestima i zahtjevima, koje su navijači postavili.

Između ostalog, navijači traže da Gradsko vijeće hitno raspravlja o situaciji u Čeliku. Riječ je o posve opravdanom zahtjevu. Opština je dugo vremena bila finansijer i u određenom smislu pokrovitelj „Čelika“, a nije preuzimala dovoljno odgovornosti, puštajući bivše upravne odbore da troše novce svih građana bez podnošenja finansijskih izvještaja.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, odbijena je inicijativa, kojom je traženo da se u program rada Gradskog vijeća uvrsti i tematska sjednica o Čeliku. Takvo ponašanje vladajuće većine je nedopustivo i Gradsko vijeće mora prestati bježati od odgovornosti. Građani Zenice očekuju od vijećnika, koje su izabrali da se uključe u rješavanje ovog problema. Guranje problema pod tepih neće nam ničega dobrog donijeti.

Eventualnim gašenjem Čelika – a to je tako strašna mogućnost da je ne želim ni zamisliti – Zenica bi izgubila jedan od temeljnih činilaca svog identiteta. Zbog toga apelujem na građane da se u što većem broju priključe sutrašnjim mirnim protestima, te pozivam gradske institucije da saslušaju zahtjeve i uključe se svim raspoloživim kapacitetima. Jedino uz podršku gradske vlasti i građana moguće je osigurati izvjesnu budućnost Čelika, koja će nam donijeti trenutke uspjeha kakvih je bilo kako za vrijeme Aloza Renića, ali i drugih velikana u bogatoj historiji Čelika", stoji na kraju pisma Sanje Renić. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi