Upoznajte Norberta, čovjeka koji je 'stvorio' Kolašinca
Foto: Schalke04.de

Mnoge zvijezde mu duguju zahvalnost

Upoznajte Norberta, čovjeka koji je 'stvorio' Kolašinca

Iako su karijere Mesuta Ozila i Seada Kolašinca imale drugačiji put od napuštanja Schalkea do dolaska u Arsenal, ova dva igrača za svoje velike uspjehe mogu zahvaliti jednom čovjeku koji je igrao veliku ulogu u njihovom razvoju, Norbertu Elgertu.

Nakon prosječne igračke karijere u kojoj je u nekoliko navrata oblačio dres Schalkea, Elgert se vratio u svoj rodni grad, Gelsenkirchen, 1996. godine i počeo praviti čuda kao trener omladinskih kategorija Schalkea.

Ispostavit će se, mnogo godina kasnije, da je Elgert imao ključnu, doduše indirektnu, ulogu u pohodu Njemačke na titulu prvaka svijeta 2014. godine. Naime, ovaj, danas 60-godišnji, trener Schalkeove U19 ekipe je pomogao "oblikovati" neke od najvećih zvijezda Elfa, Manuela Neuera, Mesuta Ozila, Benedikta Howedesa i Juliana Draxlera.

"Naravno da sam sretan što su osvojili Svjetsko prvenstvo. Ali činjenica da su oni četvorica dobrih ljudi je jednako važna. Možete težiti zvijezdama, ali uvijek morate biti čvrsto na zemlji", izjavi je Elgert nakon uspjeha njegovih nekadašnjih učenika.

Svi koji poznaju rad Norberta Elgerta sigurni su u jedno - Veliki broj fudbalera na sjajnim karijerama može zahvaliti ovog iskusnom stručnjaku i njegovom nevjerovatnom znanju, kada je rad sa mladim sportistima u pitanju.

Jedan od onih koji su puni potencijal dostigli pod mentorskom palicom Norberta Elgerta je i naš Sead Kolašinac, koji je upravo dres Schalkea zamijenio onim Arsenala.

"Norbert je neko koga morate upoznati da biste shvatili zašto on ima tolikog uticaja. Nismo samo Mesut Ozil i ja profitirali od rada sa njim, puno je igrača u Bundesligi, ali i drugdje, koji su uspjeli postati profesionalni fudbaleri uz njegovu pomoć", izjavio je za Arsenalov magazin Sead Kolašinac.

"Zaista, tek kada sam njega upoznao pomislio sam da mogu uspjeti. Razgovarao je sa mnom i rekao mi da ću, ako nastavim u pravom smjeru, ako ga budem slušao i radio ono što mi je rečeno za dvije godine koliko mogu biti u njegovoj ekipi, sigurno dobiti priliku u seniorskom timu", dodao je bh. reprezentativac, pa nastavio:

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Kada sam počeo raditi sa njim, počeo sam i primijećivati napredak. Postajao sam bolji taktički i moja igra, u globalu, je postajala bolja...Dođete kod njega kao dječak, a on vas oblikuje u čovjeka, pomogne vam oblikovati vaš karakter. Sjajno to radi."

"Na svakom treningu možete primijetiti koliko voli svoj posao. Zbog toga mislim da je Schalke toliko uspješan u stvaranju mladih igrača za prvi tim. Veliki dio zasluga pripada Norbertu Elgertu", dodao je na kraju danas lijevi bek Arsenala.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi