Roma i Milan u jurišu na cara Italije
Foto: EPA

Borba za Scudetto

Roma i Milan u jurišu na cara Italije

S. Bošković

Sutra počinje nova sezona Serije A, a na otvaranju će se susresti aktualni šampion Juventus, te ekipa Cagliarija. 

Juventus, u čijoj se ekipi nalazi bh. reprezentativac Miralem Pjanić, je i dalje glavni favoriti za osvajanje titule u Italiji, dok se kao kandidati još nameću Roma, našeg Edina Džeka, te Napoli, a iz sjene vreba Milan koji se tokom ljeta pojačao mnogobrojnim fudbalerima, no pitanje je koliko će Rossonerima trebati da se uigraju. 

Na dnu tabele će se voditi velika borba za opstanak, a velike nepoznanice su ekipe Beneventoa i SPAL-a. Također i Verona, koja se vratila u ligu će se boriti za opstanak u društvu najboljih, a u toj borbi će vjerovatno učestvovati ekipe Genoe, Cagliarija i Crotonea. 

Bitka za titulu:

Juventus je najveći kandidat za još jednu titulu prvaka Italije, sedmu u nizu i to je svima jasno. Ipak, posljednja utakmica Stare dame u Superkupu Italije protiv Lazija i poraz (3:2) u prvoj službenoj tekmi sezone pokazala je neke probleme koje Massimiliano Allegri ima i na njima će se morati raditi. Mnoge ekipe su se pojačale i tim iz Torina se neće prošetati ligom kao što je to radio proteklih sezona. 

U Torino su stigli Federico Bernardeschi iz Fiorentine, krilo iz Bayern Minhena Douglas Costa, te Blaise Matuidi iz PSG-a koji će zaigrati u veznom redu. No, ostaje pitanje da li će u Juventusu naći način da nadoknade odlaske Danija Alvesa u PSG i stuba odbrane Leonarda Bonuccija koji je otišao u redove Milana. 

Jedan od najvećih protivnika za titulu Juventusu će biti Roma, koja je prošlu sezonu završila na drugoj poziciji, samo četiri boda iza Juventusa. Ipak, tim iz Rima su napustili Salah i Rudiger, koji su otišli u Liverpool, odnosno u Chelsea, a do sada nisu stigla velika zvučna imena. No, stigao je bivši sportski direktor Seville Monchi, za kojeg mnogi govore da je genije za transfere, a ima još vremena da pokaže šta može.

No, Vučica će se najviše uzdati u Edina Džeku u vrhu napada koji je prošlu sezonu završio kao najbolji strijelac lige i pored Radje Nainggolana i Salaha je najzaslužniji za sjajne igre tima iz Rima. Ukoliko Džeko ponovni formu iz prošle sezone onda s navijači Rome mogu nadati ravnopravnoj borbi za titulu s Juventusu. 

Pored Rome i Juventusa sve oči su uprte u diva koji se ovog ljeta probudio. Naravno, radi se o ekipi Milana. Dolazak kineskih vlasnika u na San Siro donio je i neke nove vjetrove i velikih broj fudbalera. U Milan su stigli Bonucci iz Juventusa, Lucas Biglia iz Lazia, Hakan Calhanoglu iz Bayer Leverkusena, Andrea Silva iz Porta, Fabio Borini iz Sunderlanda, Franck Kessie iz Atalante, Mauri iz Villarreala, Niang iz Watforda, te mnogi drugi i sigurno je da će Vincenzo Montella imati težak posao kako bi posložio, po imenima veoma kvalitetnu ekipu. No, za to će imati vremena s obzirom na to da će Milan igrati i Evropsku ligu, gdje bi bez većih problema trebali proći grupu, a to bi samo trebao biti dodatni vjetar u leđa, navijačima i igračima, kako bi se borili za titulu u Italiji. 


Velika borba će se voditi i za pozicije koje vode u Ligu prvaka i Evropsku ligu

Potajni kandidat za titulu i jedan od onih timova koji se s razlogom nadaju da će se naći na prve četiri pozicije je Napoli. Razlog zašto se Napoli ne smatra jednim od glavnih favorita za titulu je nekonstantnost ekipe koja, unatoč dobroj igri i dominaciji na terenu, nađe način da prospe previše bodova i vjerovatno loši rezultati u derbijima protiv Rome i Juventusa. Pored toga, pitanje je koliko će trebati Areku Miliku da se vrati u pravu formu nakon povrede. Trener tima iz Napulja Maurizio Sarri će vjerovatno dok se Milik ne vrati koristiti formaciju s "lažnom" devetkom, a na toj poziciji će igrati Dries Mertens. Interesantan je podatak da je belgijski fudbaler kao "lažna" devetka postigao 28 od 94 gola Napolija prošle sezone. Milan, Roma, pa i Inter i Lazio tražit će svoju šansu i eventualni plasman u Ligu prvaka.

Borba za Evropsku ligu je također interesantna. Od spomenutih kandidata za Ligu prvaka, lako se može desiti da neko od istih završi u Ligi Evrope (Milan, Roma, Inter, Lazio...).

U borbi za Evropu mogao bi se još naći Torino, ukoliko Andrea Belotti ostane u klubu. Nije, naravno, isključeno da se desi neko iznenađenje u međuvremenu i da neko "zaluta" na mjesta koja vode u Evropu.


Borba za opstanak 

Kao glavni kandidati za ispadanje vide se Benevento i SPAL, kojem je ovo povratak u Seriju A nakon 49 godina. Pravo je čudo da je SPAL uspio ući u elitni rang talijanskog fudbala, s obzirom na to da su im prošle sezone svi predviđali ispadanje iz Serije B, jer su tek ušli u istu. No, jednom su dokazali svima da su najbolji kad se podcijene i bit će interesantno pratiti njihov put kroz predstojećih 38 kola. 

U vrhu napada je Alberto Paloschi, koji ima iskustva igranja u Seriji A, s obzirom na to da je branio boje Milana i Parme, a igrao je i za Swansea City. Osvojili su drugu ligu pod vodstvom Leonarda Semplicija i mogu se nadati ravnopravnoj borbi za opstanak. 


U ligu se vraća Verona koja je u Seriji B završila drugoplasirana, a s klupe ih vodi Fabio Pecchia i oni ne bi trebali imali previše problema u borbi za opstanak. U napadu su Giampaolo Pazzini i Alessio Cerci i oni će vjerovatno biti presudni u ostanku ekipe u prvom rangu takmičenja u Italiji. 

Kandidati za ispadanje su i Genoa, Cagliari i Crotone. Genoa je prošle sezone opstala zahvaljujući sjajnom sinu Diega Simeona, Giovanniju koji je postigao 12 golova. Ali, on je napustio tim i prešao u Fiorentinu. 

Najveći problem Cagliarija je odbrana, s obzirom na to da je prošle sezone ekipe s Sardinije samo u ligi primila 76 golova. Naravno, postigli su 55, ali imali su i dosta sreće. Završili su  kao 11, no ukoliko nastave u istom odbrambenom ritmu mogli bi se naći u problemima i vrlo lako ispasti iz lige. 

Crotone će se također do zadnjeg kola boriti za opstanak. Prošle sezone su odigrali sjajno posljednjih pet kola kad su osvojili deset od mogućih 15 bodova i završili mjesto iznad Empolija. 

Potražite više informacija na temu Serie A:

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi