Porušeni svi rekordi evropskih kvalifikacija

Zmajevi među najefikasnijim selekcijama

Porušeni svi rekordi evropskih kvalifikacija

M. Šljivak

Grupna faza kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u evropskoj zoni okončana je sinoć.

Devet selekcija ostvarilo je direktan plasman na Mundijal u Rusiju, a još četiri će plasman na SP tražiti u utakmicama baraža koje se igraju u novembru.

Kvalifikacije na Starom kontinentu porušile su sve rekorde što se tiče efikasnosti. U 270 odigranih utakmica u grupnoj fazi postignuto je čak 794 gola, što je najveći broj postignutih golova ikad.

Oboren je prethodni rekord od 760 golova postignutih u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine kada je odigrano 276 utakmica.

Naslov najefikasnijih selekcija podijelile su Belgija i Njemačka. Obje reprezentacije su se prošetale kroz grupnu fazu i postigle su čak po 43 pogotka, dok je titulu najboljeg strijelca odnio Robert Lewandowski.

Poljska gol-mašina je postigla čak 16 golova (rekord kvalifikacija), a ostatak selekcije je pogađao samo 12 puta.

Među najefikasnijim reprezentacijama u Evropi je i selekcija BiH. Sa 24 gola Zmajevi su na sedmom mjestu, ali mi ćemo Mundijal iz Rusije gledati putem TV ekrana.

Najefikasnije selekcije kvalifikacija za SP:

1. Belgija (43)

2. Njemačka (43)

3. Španija (36)

4. Portugal (32)

5. Poljska (28)

6. Švedska (26)

7. BiH (24)

8. Švicarska (23)

9. Italija (21)

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

10. Holandija (21)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije