"Otac mi je 80-ih robijao u Beogradu, trpio je sve i svašta"

Granit Xhaka otvorio dušu

"Otac mi je 80-ih robijao u Beogradu, trpio je sve i svašta"

Fudbaler Arsenala Granit Xhaka je u velikom intervjuu za The Guardian prepričao dramatičnu životnu priču svog oca, koji je 80-ih godina bio iza rešetaka.

Tada 22-godišnji Ragip Xhaka završio je u zatvoru nakon što je uhapšen zbog sudjelovanja u demonstracijama protiv vlasti u Beogradu. Bila je 1986. godina, Ragip je bio student iz Prištine i osuđen je na šest godina. Otac zvijezde Arsenala zatvoren je u ćeliju sa još četvoricom muškaraca, a svaki dan je smio izaći samo na deset minuta.

"To je i više nego tragična priča koja me je, kao njegovog sina, duboko dirnula. Ponekad ga zamolim da mi ponovo ispriča šta se sve dešavalo, a mislim da mi još nije otkrio sve detalje. Možda je bilo previše grozote, pa nas je želio poštedjeti sve te žalosti", započeo je Granit Xhaka, švicarski reprezentativac kosovsko-albanskih korijena.

"On je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo postojati. Ustao je za svoja prava, a nije bio jedini uhapšem tada. Osim moga oca u zatvoru je bio i njegov ujak, koji je osuđen nešto ranije a robijao je 15 godina. Sve je to bilo strogo politički".

"Koliko ja znam, njegovih prvih nekoliko mjeseci u beogradskom zatvoru su bili u redu. Ali, onda su počela premlaćivanja i znam da je trpio sve i svašta. Imam ogromno poštovanje prema svojoj majci, jer je sa ocem bila u vezi samo tri mjeseca kada je uhapšen. Ona je u tako mladim godinama imala strpljenja čekati ga da izađe, nevjerovatna je osoba", zaključio je Granit Xhaka.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ragip Xhaka je na kraju pušten na slobodu znatno prije isteka šestogodišnje kazne, a niko nije znao da je izašao na slobodu dok nije došao kući i pokucao na vrata svoje porodice. Nedugo nakon toga, Ragip i njegova supruga su odselili u Švicarsku gdje se 1992. godine rodio Granit.

Fudbaler Arsenala je više puta istakao da je zahvalan Švicarskoj na svemu što mu je pružila, te da je i više nego ponosan na svoje porijeklo koje nikada nije skrivao, niti će skrivati.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi