Može li Monaco naplatiti dugove iz 2004. godine?

Kneževina već dugo sanja trofej Lige prvaka

Može li Monaco naplatiti dugove iz 2004. godine?

E. Čaušević

Monaco je ove sezone u Ligi prvaka vjerovatno najljepše iznenađenje, a svojim igrama ovaj francuski tim podsjeća na sezonu 2003/04. koja je ispisala stranice historije kluba iz Kneževine.

U srijedu je Monaco igrao prvu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka u gostima protiv Borussije Dortmund. Iako su svi očekivali da je francuski tim više sretno nego spretno prošao osminu finala protiv Manchester Cityja, Monaco je u srijedu dokazao da to nije bila samo slučajnost.

Francuski klub je slavio sa 3:2 i tako je ostvario veliki korak ka polufinalu Lige prvaka. Nošeni sjajnim mladim timom sa nekoliko iskusnih igrača Monaco podsjeća na fenomenalnu sezonu 2003/04. kada je igrao finale najelitnijeg klupskog takmičenja na svijetu. Mnogi se pitaju da li to ovaj klub može uraditi i ove godine ili ako se karte sudbine poslože može li osvojiti trofej Lige prvaka?

Pa, zašto da ne!? Monaco je već pokazao da ima na okupu sjajnu ekipu, "ubice" u napadu i veoma dobro posložen vezni red, te nešto iskusniju odbranu. Ipak, ovaj put nećemo u prvi plan stavljati njih već ćemo se prisjetiti Monaca iz te famozne sezone kada im je tako malo falilo do historijskog uspjeha. Francuski klub je tada u grupnoj fazi igrao sa Deportivo La Corunom, PSV-om i AEK-om. Monaco je bio prvi sa 11 bodova, dok je Deportivo završio drugi.

Naravno, mnogi od nas se sjećaju nezaboravnog meča u Monacu kada je ovaj tim savladao Deportivo sa nevjerovatnih 8:3, dok im je jedini poraz zadao upravo Deportivo u La Coruni (1:0). Nakon grupne faze u osmini finala ovaj klub je igrao protiv Lokomotiva iz Moske. Prvi meč pripao je Rusima (2:1), ali je Monaco u revanšu slavio sa 1:0 i plasirao se u četvrtfinale gdje ga je čekao najtrofejniji evropski klub, Real Madrid.

Kraljevski klub je bio veliki favorit u ovom dvomeču i svi su očekivali da će ovo biti lagan zadatak za Kraljeve. No, fudbaleri Monaca su mislili drugačije. Nakon prve utakmice svi su mislili da je ovdje sve riješeno jer je Real na Bernabeu slavio sa 4:2 golovima Helguere, Zidanea, Figa i Ronalda. No, Monaco je u revanšu pripredio senzaciju pobjedom od 3:1 koja je ovaj klub odvela u polufinale. Strijelci u ovoj velikoj pobjedi Monaca bili su Giuly (2x) i Morientes.

Polufinale Lige prvaka nam je donijelo još jedan sjajan okršaj između Monaca i Chelseaja. Klub iz Kneževine je u prvoj utakmici ponovo iznenadio odličnom igrom i pobijedio sa 3:1. U Londonu je Chelsea vodio sa 2:0 nakon prvog dijela golovima Gronkjaera i Lamparda i činilo se da će na megdan u finale Portu. Ali, ponovo je Monaco pokazao svoj inat, te je u drugom dijelu uspio da izjednači na 2:2 i izbori veliko finale po prvi put u historiji kluba. Golove za Monaco tada su postigli Ibarra i legendarni Morientes.

Po prvi put nakon mnogo godina u finalu Lige prvaka sastali su se klubovi za koje niko nije mogao sanjati da će biti tu. Oba kluba su pisali svoje priče, ali samo jedan je mogao biti pobjednik. Očekivala se tvrda utakmica i borba do posljednje sekunde, no Porto je sve to "pokvario". Klub koji je tada s klupe vodio Jose Mourinho slavio je sa laganih 3:0 i postao prvak Evrope. Golove za Porto u finalnoj utakmici postigli su Carlos Alberto, Deco i Alenichev. 

Za Monaco su u tom finalu 2004. godine u Gelsenkirchenu igrali: Flavio Roma (GK), Hugo Ibarra, Julien Rodriguez, Gael Givet, Patrice Evra, Edouard Cisse, Lucas Bernardi, Akis Zikos, Ludovic Giuly, Jerome Rothen, Fernando Morientes. Na klupi su ostali: Tony Sylva, Sebastien Squillaci, Jaroslav Plašil, Hassan El Fakiri, Dado Pršo, Shabani Nonda, Emmanuel Adebayor. Naravno, trener Monaca u toj sezoni bio je sadašnji selektor reprezentacije Francuske, Didier Deschamps.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Monaco tada nije uspio svoju bajku završiti na najljepši način, ali je sigurno da su svi bili ponosni na ovaj klub iz Kneževine koji je zasijao u najjačem svjetlu. Ova godina miriše na tu sezonu i mnogi se nadaju da će Monaco ovaj put doći do kraja. Neće im biti lako jer je pred njima mnogo toga, ali su pokazali da se mogu nositi i s najjačima. Možda je ova godina, godina Monaca, možda...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi