"Imao sam kontakt s Birminghamom, a Željo mi nije bio suđen"
Foto: EPA

Danas bilježi uspjehe u Slovačkoj

"Imao sam kontakt s Birminghamom, a Željo mi nije bio suđen"

Uoči tekuće premijerligaške sezone od pozicije šefa stručnog štaba FK Željezničar milimetri su dijelili Ivana Vukomanovića. 

Kandidata za tada vruću stolicu najtrofejnijeg bh. kluba bilo je mnogo, a imena su se redala kao na traci. U razgovorima sa čelnicima tima sa Grbavice najbolji dojam je ostavio srbijanski trener Ivan Vukomanović i očekivalo se da će upravo on naslijediti Edisa Mulalića, međutim spletom okolnosti na kraju je završio u Slovačkoj. Tačnije, u Slovanu iz Bratislave. 

Da su u Željezničaru znali o kakvom stručnjaku se radi, potvrđuju i rezultati koje Vukomanović danas ostvaruje. Slovan je preuzeo uslijed serije loših rezultata, a za kratko vrijeme uspio je vratiti ekipi pobjednički mentalitet i osigurati drugo mjesto na tabeli, kao i finale nacionalnog kupa. Stoga i ne čudi što se u britanskim medijima provlače špekulacije kako ga želi bivši engleski premierligaš Birmingham City. 

"Već preko osam mjeseci sam u Bratislavi. Mislim da je za mene, kao mladom treneru, dolazak u Slovan bio pun pogodak. To je veliki klub, veliko ime slovačkog, a i bivšeg čehoslovačkog fudbala i ambicije su uvijek prisutne. Kao igrač sam imao priliku da igram za trofeje i osvajam ih, tako da to želim nastaviti i u trenerskom poslu i volim taj osjećaj kada su preda mnom izazovi. Ni u jednom momentu do sada nisam pomislio da je dolazak u Slovačku promašaj", kazao je Vukomanović u razgovoru za SportSport.ba. 

Kako gledate na dosadašnji posao u Slovanu? 

"Slovan je sezonu bio jako loše otvorio sa nekoliko poraza u šampionatu i eliminacijom u Evropi od ekipe iz Letonije. U jednom momentu klub je bio čak deveti na tabeli. Mislim da smo dosad napravili dobar posao osvojivši drugo mjesto i plasiravši se u finale Kupa Slovačke. Imamo novu ekipu koja još nije spremna za iskorak u Evropi, ekipu koja nema balans, a postoje i igrači koji su došli bez prave vizije i rezona. Mislim da je nakon ove sezone potrebna rekonstrukcija na nekoliko ključnih pozicija sa novom vizijom koja će donijeti rezultate u narednom periodu. Sve u svemu, zadovoljan sam urađenim, ali iskren da budem, ima još puno posla da bi se Slovan vratio na staze uspjeha sa bitnom ulogom na nivou domaćeg šampionata, a pogotovo u Evropi." 

Kakva vas je situacija dočekala u klubu? 

"Situacija u samom klubu nije bila sjajna. U hodu se moralo sređivati puno neriješenih stvari na organizacionom nivou. Problem je bio sa klanovima u svlačionici, netrpeljivost među igračima, veliki broj igrača stranaca sa različitih govornih područja, zatim dibalans igračkog kadra, nesređenost medicinskog i tehničkog štaba, problemi u komunikaciji s medijima... Iskreno, puno više vremena i energije je bilo potrebno za sređivanje svih ovih stvari nego za tehničko-taktičke koje smo morali da učimo sa ciljem pravljenja dobrih rezultata. Drago mi je što smo puno stvari sredili, donijeli mir u kuću na svim mogućim nivoima i dosegli određen nivo ove sezone. Nadam se da će Slovan nastaviti u istom pravcu, jer je to jedina prava cesta ka uspjesima. Danas imamo svlačionicu koja je nasmijana, koja vjeruje u svoje kvalitete, igrači koji igraju za grb na dresu, saigrače, za navijače... Puno toga je poboljšano i na marketinškom nivou. Navijači su vratili vjeru u klub i igrače, a uskoro ćemo dobiti i novi stadion. Mislim da smo pred lijepim projektom koji će tek donijeti dobre rezulate." 

Koji je recept za rezultate koje Slovan ostvaruje pod vašim vodstvom?

"Odlučio sam se za jedan specijalni pristup svemu otkad sam došao u Slovan. Trebalo je vratiti vjeru igračima u sebe i svoje kvalitete, na ljudskom nivou smo puno radili sa većinom igrača, morali smo da pokažemo strancima da ovdje treba da se osjećaju kao kod kuće... Vjera u tehnički kadar i obratno je jedna od najbitnijih stvari koja daje rezultate. Naravno, stvari koje radimo na treningu su nešto drugo, način na koji možemo da pobijedimo neku utakmicu, pristup... To su sve sporedne stvari. Morali smo da napravimo pravu ekipu i atmosferu i na tom da pravimo dalje poduhvate. Drago mi je što danas sa puno različitih mentaliteta i karaktera imamo punu podršku i vjeru u bolju sezonu nakon ove. Imali smo dobre zimske pripreme u Turskoj sa dobrim rezultatima, to nam je dalo krila za proljetni dio takođe. Povjerenje u igrače čak i kad pruže manje dobru partiju. Biti tvrd i oštar prema igračima kad je potrebno, biti prijatelj, brat, otac... Sve te stvari su jako važne i mislim da jedan ozbiljan trener treba te situacije da kombinuje da bi izvukao jedan maksimum i dobre rezultate."

Imali ste priliku prethodno raditi u Belgiji. Kada biste povukli paralelu, koja je razlika u odnosu na rad u Slovačkoj?

"Razlika je prvo u kvalitetu igrača. Bolja formacija mladih, jačina i brzina fudbala na fizičkom nivou, veća posjećenost i medijska pažnja. Velika je razlika u pristupu određenim stvarima i ako slovački fudbal izvozi dobre talente u Belgiju. Slovački fudbal je u usponu, veliki broj klubova ima već nove stadione ili su u procesu izgradnje, sređena je infrastruktura što je polazna tačka za poboljšanje rezultata. Belgija je trenutno na višem nivou, ali mislim da Slovačka ide pravim putem ka poboljšanju."

Na Otoku se nedavno pojavila informacija da ste bili jedan od kandidata za klupu Birminghama. Koliko je u svemu tome bilo istine?

"Istina je da je bilo kontakta i da postoji mogućnost saradnje u budućem periodu. Postoji još jedan klub iz Championshipa koji je iskazao interes, ali nije u pitanju Notthingham, i još dva belgijska kluba. Svi znaju da sam na kraju ugovora nakon ove sezone. Slovan je iskazao želju da produžimo saradnju. Čekamo da prođe finale Kupa pa ćemo sjesti da pregovaramo. Vidjećemo još šta će biti i u kakvom pravcu će sve otići do kraja maja."

U prošlosti ste bili i u igri za trenera Željezničara. Gdje je "zapelo"?

"Tačno je da sam figurirao kao kandidat za klupu na Grbavici. Bio sam u Sarajevu nekoliko dana, imao sam odlične razgovore sa Upravom, i mislim da je postojala dobra ideja i želja za saradnjom. Sretan sam bio da ponovo vidim Sarajevo, jer mi je kao grad ostao u lijepom sjećanju od posljednje školske ekskurzije pred izbijanje ružnih dešavanja. Naravno, znate bolje od mene kakva je sarajevska čaršija i kako pojedini mediji ni iz čega naprave lavinu neistina u cilju urušavanja nečijeg projekta. Istina je da sam bio član FK Obilić u jednom periodu. Ružna poređenja i paralele sa stvarima vezanim za pojedine ljude su samo čiste izmišljotine koje nikad neće biti istinite. Najbolja od svega je bila izmišljotina o mom nekom bratu Marku, navodnom bokseru koji je bio deo nekih vojnih formacija... Smijao sam se sa svojim roditeljima kasnije zbog svega toga. Imam brata Nikolu koji i dan danas živi sa porodicom u Užicu. Rođeni smo u mješovitoj jugoslovenskoj porodici i nikad nijedan od članova nije bio dio ružnih dešavanja u bivšoj državi. Roditelji su nas vaspitali da ljude dijelimo na dobre i loše, a ne ko je kakve vjere ili boje. Lično živim i radim skoro 20 godina u gradovima sa multinacionalnim stanovništvom, naučio sam da svi zaslužujemo šansu da pokažemo osmijeh i uradimo dobro djelo", kaže Vukomanović i dodaje:

"Kada je u pitanju Željezničar, imali smo ideju sa organizujemo jedan dobar trenerski kadar i moderan projekat od kluba. Nismo uspjeli prošlog ljeta, što ne znači da nećemo jednog dana. Željezničar kao klub i svi oni koji ga vole će uvijek imati moj respekt. Mislim da je Željezničar jedan od rijetkih klubova sa prostora stare Jugoslavije sa takvom energijom, atmosferom i podrškom. Mogu da pohvalim sve prisutne na tadašnjim razgovorima, Senada Misimovića, njegovog sina  Adnana, Almira Hadžiosmanovića, Vedrana Vukotića... Jednom rječju svi su bili jako korektni u pregovorima. Kažem, nikad se ne zna, možda jednog dana dođem na Grbavicu. Želim im svima od srca sve najbolje u životu i radu. Imaju u meni navijača gde god da sam."

Koliko danas pratite rezultate koje ostvaruje Željezničar?

"Pratim svaki vikend. Volim da otvorim i vidim da Željezničar plovi ka tituli. To je i bila ideja uprave. Svaki vikend kad otvorimo rezultate, moj asistent Radenković i ja se nasmijemo i kažemo da je jako dobro što Željezničar ima šansu da osvoji titulu. Ne znam lično sadašnjeg trenera, ali samim tim što je Željezničar trenutno prvi govori da se radi dobar posao. Želim svima na Grbavici sretan završetak prvenstva i da osvoje trofej."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Vukomanović je svojevremeno imao i bogatu internacionalnu karijeru. Nastupao je, između ostalog, za Crvenu zvezdu, Bordeuax, Koln, Royal Antwerp, Lokeren, Alaniju Vladikavkaz, Dinamo iz Moskve... 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi