Buffon sutra igra 1000. meč

Veliki jubilej za legendarnog golmana

Buffon sutra igra 1000. meč

Legendarni italijanski golman Gianluigi Buffon na sutrašnjem meču njegove Italije protiv Albanije obilježit će veliki jubilej.

Buffon će na utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Albanije po 1000. pu u karijeri stajati na golu. Bit će mu to 168. utakmica na golu reprezentacije, a debitovao je davne 1997. godine sa samo 19 godina.

Italija je tada igrala protiv Rusije u Moskvi, a Buffon je zamijenio u 31. minuti Gianlucu Pagliucu i bio je najmlađi golman na golu Azzurra od Drugog svjetskog rata. Kasnije ga je nadmašio Donnarumma koji je sa 17 godina debitovao u reprezentaciji.

Buffon je za Parmu nastupao 220 puta, za Juventus 612 (još se broji) i za Italiju 167 puta. U "klubu 1000" je za sada 17 fudbalera, a najpoznatiji su Peter Shilton, Rogerio Ceni, Paulo Maldini, Javier Zanetti, Ryan Giggs i Raul Gonzales.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi