Beskrajna sreća i tuga na jednoj fotografiji

Bilo je to prije tačno 15 godina

Beskrajna sreća i tuga na jednoj fotografiji

Dva najbolja fudbalera svijeta sastala su se jedan protiv drugog u velikom finalu Svjetskog prvenstva 2002. godine koje se igralo na Međunarodnom stadionu u Yokohami (Japan).

Bilo je to na današnji dan prije tačno 15 godina. Najbolji golman svijeta u tom trenutku Oliver Kahn izluđivao je Brazilce koji su stvorili nekoliko stopostotnih prilika pred njegovim golom, ali do gola nikako nisu mogli.

Baš kada se činilo da je legendarni Nijemac, na kojem se najčešće primjenjivala fraza 'začarao svoja vrata', zaista to i uradio, desila se greška njegove karijere. Iako je i nakon toga znao ispustiti loptu iz ruku na sličan način, nikada tužnije nije pogledao njen odlazak kao te noći u Japanu, a kako i ne bi kada je to bio meč njegove karijere.

Popularna fraza o kojoj smo maločas pričali, bez obzira na kojeg golman se odnosila, nikada nije mogla uticati na jednog čovjeka - Brazilca Ronalda. Za njega nije postojao golman koji mu može zaključati ili začarati vrata, ali uzalud je trošiti riječi na to ljudima koji nisu imali čast da prate fudbal u 'njegovo vrijeme'. Ronaldo je te noći bacio sve što je imao na Kahna i na kraju se isplatilo. Dočekao je grešku Nijemca u 67. minuti utakmice, nakon čega ga je rutinski savladao i tada je bilo jasno da će Brazilci po 5. put postati prvaci svijeta. Kasnije je Ronaldo postigao još jedan pogodak te je samo potvrdio pobjedu svog tima. 

Bez obzira na grešku karijere, Kahn je morao biti proglašen za najboljeg igrača prvenstva, a na kraju je tako i bilo. Ipak, njemu je to sigurno najgrada koje se sjeća sa najvećom tugom. 

Bilo kako bilo, legendarna fotografija ostat će uvijek u pamćenju svim istinskim fudbalskim zaljubljenicima. Trenutak karijere Ronalda i trenutak za zaborav Kahna. 

Brazil je te noći pred 72.000 ljudi istrčao u sljedećem sastavu: Marcos, Lucio, Edmilson, Roque Junior, Cafu, Gilberto Silva, Kleberson, Roberto Carlos, Ronaldinho, Ronaldo, Rivaldo.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Njemačka: Kahn, Metzelder, Ramelow, Linke, Frings, Bode, Jeremis, Hamann, Schneider, Neuville, Klose.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi