Ubrzo će januar: Kome sve ističe ugovor u Premijer ligi?

Neki mladi igrači će razmisliti

Ubrzo će januar: Kome sve ističe ugovor u Premijer ligi?

E. Škorić

Približavamo se januaru i to je onaj mjesec kojeg nazivamo depresivnim - početak je godine, mnogo je obaveza i divni, praznični decembar uveliko se arhivirao.  Pojedini nogometaši ne stignu ni da se razbude poslije lude novogodišnje večeri, a već sjede za pregovaračkim stolom, trljaju oči i s olovkom u ruci razmišljaju gdje staviti svoj potpis.

Dakle, govorimo o prelaznom roku. Navijače drma euforija, ipak bi se mogao dovesti neki novi igrač i podići nivo ambicija, igrače strah da neće odabrati pravi potez. Posebno se to odnosi na premijerligaške nogometaše, gdje ih većina ima nešto kraće ugovore i u kojim se nerijetko nađu siromašne cifre, barem ako ih poredimo s ciframa o kojima nas bombarduju sa svih strana mahom bogatih država.

No, dobro, shvatimo da nismo Kina, Katar, Engleska ili Njemačka, pa se vratimo realnosti. A realnost je takva da većina premijerligaških igrača ima potrebu da više puta razmisli prije nego se odluči na konačnu januarsku odluku i da im većini baš u januaru završava prethodno ugovor s poslodavcem.

U svakom smo slučaju malo začeprkali po ugovorima igrača premijerligaških klubova, odnosno podacima istih koji su dostupni i na internetu i naišli smo na neka zanimljiva imena, igrače koji igraju bitne uloge u svojim timovima, a ugovor samo što nije istekao.

Mladi bek Sarajeva mogao bi birati

Fudbalski klub Sarajevo ima trenutno dvojicu igrača kojima ističe ugovor, a to su prvi golman Bojan Pavlović i mladi bek Advan Kadušić. Obojica bitni članovi bordo tima, odigrali su već trocifren broj mečeva za koševskog premijerligaša, ali njihov status je još uvijek nedefinisan. Dakle, u januaru će ili dobiti novi ugovor ili otići. Ostaje da se nađu u društvu svojih agenata i čelnika kluba, pa višesatnim razgovorom pronađu najidealnije rješenje.

Kadušić (20) spada u red mladih igrača koji bi mogli da se zapute u neku inostranu ligu i da naprave korak više u karijeri, pa je pitanje koliko još želi da bude dio ovdašnjeg šampionata. Takvih igrača je zaista puno u Premijer ligi BiH. Obzirom na sve ono što je pokazao, da je mladi reprezentativac BiH i da ima potencijal, teško da neće imati mogućnost da bira na inostrane angažmane. 

Amer Ordagić je dugi niz godina jedan od najboljih igrača lige, ali stiče se dojam da ti epiteti postaju uzaludni i da je možda vrijeme da spakuje kofere, pruži ruku pozdrava i krene u prvi voz za neko bolje sutra. Ovaj sjajni veznjak Slobode ostaje bez ugovora i pretpostavimo da je u ozbiljnim razmišljanjima šta i kako dalje.

Sloboda ima najveći problem i najveći strah od gubitka ključnih igrača. Ugovor u januaru ističe Almedinu Ziljkiću koji je odradio dosta utakmica i na kojeg se u prošlosti računalo, a tu su i iskuniji Adnan Jahić, Adnan Salihović, Sulejman Krpić i Ismar Hairlahović, te Miloš Kalezić. Kada pogledate ovu listu, onda je jasno da na Tušnju nemaju puno vremena za gubljenje, moraju se brže-bolje uhvatiti u koštac s tim.

Jedan od najboljih igrača Premijer lige napušta Tušanj?

Elvis Bibić (25) je igrač Viteza i on je na listi onih kojima ugovor ističe. Na njemu je da donese odluku. Kada je riječ o višestrukom prvaku Željezničaru, ugovorima na duži period trenutno nisu vezani Srđan Stanić, Irfan Fejzić, Siniša Stevanović, Jadranko Bogičević i Dženan Zaimović.

Uglavnom, igrači koji dobijaju određenu minutažu i na koje je dosad struka Plavih ozbiljno računala, pa bismo mogli očekivati da ih na Grbavici gledamo najranije do ljeta 2018. godine. No, opet je to odluka koju će donijeti igrači zajedno s klubom, pa da ne žurimo.

I Stanić na listi igrača kojima ubrzo ističe ugovor

Iz Radnika ugovore do januara imaju Dejan Janković i Nenad Srećković. Ostali klubovi su se manje ili više obezbijedili do ljeta naredne godine, dok će Sloboda, Željo, Sarajevo, Radnik i Vitez suočiti s manjim izazovima, a to je da pokušaju da zadrže bitne igrače. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na koncu, u narednim danima će se vjerovatno održavati pregovori, kako između trenutnih poslodavaca i igrača odnosno njihovih zastupnika, tako i klubova koji vrebaju na njihove angažmane, a primamljivi su, naravno, prosto iz razloga što istekom ugovora postaju - besplatni. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti