Šuška se, šuška: Novog selektora bira skromni budžet NSBiH

Početak kolektivne papazjanije

Šuška se, šuška: Novog selektora bira skromni budžet NSBiH

Kao kada počne prelazni rok u svijetu, pa krenu nagađanja, Džeku traži Šangaj, Coutinho u Barceloni jednom, dvaput, triput, tri mjeseca jadan odlazi i vraća se...tako ćemo do kraja godine biti primorani svakakvih se nebuloza naslušati i raznih kandidata za selektora Bosne i Hercegovine izupoznavati. Svak svog kandidata za trku ima.

U svakom slučaju proces licitiranja je krenuo, samim tim i silovanje zdravog razuma. Mediji će sada da se utrkuju da otkriju senzaciju kako bi poslije mogli napisati "kao što smo već ranije objavili", a neko će već i pogoditi novog selektora. Nekoliko imena već je istaknuto.

Na stranu što bi raja najviše voljela Sergeja Barbareza. On je po automatizmu jedan od kandidata, iako je sa trenerskim pozivom na Vi i iako su mu uvijek šanse minimalne zbog svoje "ničijosti", Barbarez bi prema kriterijumu koji će na kraju biti presudan, bio "najlakše" rješenje. 

Koji je to kriterij? Pare! 

U NSBiH već odavno nema novca koliko bi željeli da ga ima. Nakon Brazila, dva ciklusa su otišla u nepovrat, pipa je sve uža, pa je sasvim izvjesno da novi selektor neće moći imati ni oko, neslužbeno, 14.000 eura koliko je svaki mjesec kapalo Baždareviću.

Nezvanično saznajemo da FSBiH u ovom trenutku za selektora može izdvojiti od 8.000 do 10.000 eura mjesečno.

Kodrin ispit karaktera

Barbarezu novac nije toliko bitan koliko afirmacija na trenerskoj sceni, a njegovim izborom više bi se udovoljilo publici nego bilo kojim drugim imenom. 

Meho Kodro? Izvori bliski NSBiH otkrili su "Dnevnom avazu" da je on najozbiljniji kandidat, a ne Srećko Katanec kako je to prethodno nekome naumpalo. Možda jeste Kodro kandidat, no budemo li sudili prema karakternim crtama legendarnog hercegovačkog golgetera i sadašnjeg trenera Servettea, izvjesnije je da suptilno vodstvu Saveza kaže "zagrijte se". 

Kodro je jednom već bio selektor, najkraći u historiji, potrošili smo ga brže nego truleks. To što mu je načinila tadašnja vrhuška svakom normalnom čovjeku bilo bi dovoljno da nikada više ne pomisli vratiti se tu. Ali eto, jednom je prevaren, možda neće biti drugi put.

Strana iz RS upire navodno za Radomira Antića. Veliko je to, grandiozno trenersko ime, koje se doduše već duže vrijeme ne bavi svojim poslom. Živi ponajviše u Madridu, uživa, a i poručio je da ga klupa reprezentacije ne interesuje.

Inostrani jastrebovi

Pozicija selektora BiH najprivlačnija je onima koji nemaju posla, nisu osvojili nikada ništa, a smatraju da imaju nekog trenerskog znanja. Tako izvor SportSport.ba otkriva kako su neki inozemni treneri sumnjive dokazanosti, ali s vrlo visokim mišljenjem o sebi, već bacili udicu i osim svojih trenerskih usluga nude čak i sponzorske. Kao svojevremeno Ćiro Blažević.

Na kraju svih krajeva, kada sve sabereš i oduzmeš, najgori smo prema domaćem. Šta će on, koga je trenirao? Niti vjerujemo igračima, niti trenerima iz Premijer lige, koja je istini za volju sramotno grozna, ali nisu svi za otpisati. 

Evo banalan primjer: Haris Duljević je, najednom, za tri mjeseca postao 640 puta bolji igrač u Dresdenu nego u Sarajevu? Gojko Cimirot nije bio reprezentativac u istom tom Sarajevu, nego se čekalo da u PAOK-u postane za mjesec mađioničar? Kako, pobogu...

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Tako je i sa trenerima. Baka, Amar, Husref... 'ta će oni, koga su to oni vodili. Nisu sigurno Arles ili Istres i ko to garantuje da su lošiji od Hadžibegića i Baždarevića, a usudili bismo se reći i da poznaju prilike u bh. fudbalu mnogo bolje nego li inostrani jastrebovi ili pak potrošeni fudbalski stručnjaci iz susjedstva.

Gdje živimo i s obzirom da mnogo većih problema imamo, zaista bi bezobrazno bilo da se pitanje novog selektora ne riješi za najviše dva mjeseca. Stoga, ako može molba čelnicima, ljudima koji odlučuju: Nemojte nas samo još dodatno maltetirati pseudokonkunkursima na koji može aplicirati i kunto i panto, pa onda da morate razgovarati sa 14 nazovikandidata, a svi zapravo znamo da je to jedna velika opsjena. Izaberite tog selektora odmah, jer svakako svi o fudbalu sve znate, a brzina je najveća vrlina. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi