"Ne žalim zbog ukradenog automobila nakon gola u Lukavici"

Nekadašnji napadač Plavih za SportSport.ba

"Ne žalim zbog ukradenog automobila nakon gola u Lukavici"

E. Čaušević

Ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini ovog vikenda moći će uživati u još jednom vječnom derbiju između Željezničara i Sarajeva koji se u nedjelju igra na Grbavici.

Povodom toga odlučili smo kontaktirati nekadašnjeg napadača Plavih, Eldina Adilovića, koji već četiri godine svoj fudbalski hljeb zarađuje u Turskoj. Adilović je ponikao u redovima Čelika, ali najblistavije dane svoje dosadašnje karijere ovaj napadač proveo je u dresu Željezničara. Iako nije uspio da zatrese mrežu rivala s Koševa priznao je u razgovoru za SportSport.ba da mu i nije previše žao zbog toga.

Adilović već nekoliko mjeseci izbiva sa fudbalske scene. Iako je početkom ove godine odlučio da se vrati u Samsunspor već neko vrijeme ga nema u konkurenciji za mečeve ovog tima. Ipak, bh. napadač je odlučio da objasni zašto tako željno očekuje januar, te šta je glavni razlog što ga nema na terenima već nekoliko mjeseci iako je u potpunosti spreman.

Naravno, neizbježna tema bio je i izbor selektora bh. reprezentacije, a prema očekivanjima Adilović vjeruje da je Amar Osim pravi izbor za to. No, jasno mu je da će njegov nekadašnji trener uvijek imati žestok pritisak, jer kako kaže "takav je naš mentalitet". Adilović za SportSport.ba o Želji, Sarajevu, Čeliku, Turskoj, Njemačkoj, bh. reprezentaciji i Edinu Džeki, ali i o eventualnom povratku na terene Premijer lige BiH.

Bliži nam se još jedan derbi Željezničara i Sarajeva. Ko će prema tvom mišljenju ostvariti pobjedu?

"Pa, neću da kažem ko će prema mom mišljenju ostvariti pobjedu. Reći ću vam da bih volio da Željezničar slavi. Što se tiče toga ko bi mogao da pobijedi u derbiju ostat će tajna", rekao je Adilović na početku razgovora za SportSport.ba.

U Želji si odigrao nekoliko sjajnih sezona. Da li ti je žao što nikada nisi zatresao mrežu ljutog rivala s Koševa?

"Naravno da mi je žao, ali ne toliko jer sam kumovao mnogim golovima. Neke su mi poništili za koje se ispostavilo kasnije da su bili regularni. Dao sam dosta golova u Želji, ali nisam Sarajevu i to mi nije bitno. Najbitnije su mi titule koje smo osvojili. Bilo je tu penala na meni, pa gol koji sam dao, a kasnije je pripisan kao autogol Dilavera Zrnanovića. Sve u svemu ne žalim baš previše".

Ti i brat ste jedni od rijetkih koji su u vječitom derbiju igrali jedan protiv drugog? Da li je bilo nekih prepucavanja prije i poslije utakmice?

"Uvijek ima prepucavanja između mene i njega kada je u pitanju fudbal. Naravno, najviše se prepucavamo oko Želje i Sarajeva. On je zaluđen Sarajevom i zaista voli taj klub. Uvijek sam davao sve od sebe da ih pobijedimo, a tako i on isto. Bilo je tu prepucavanja pred derbije, ali ništa sada toliko spektakularno kao što možda neko misli".

Dok si bio u Želji imao si šansu da odeš u Njemačku, ali Amar Osim tada nije želio da te pusti. Da li ti je možda žao što tada nisi otišao put Minhena 1860?

"Kad bih se vratio od početka svoje karijere bilo je nekih propusta, ali ne mojom krivicom već krivicom menadžera. Zbog toga mi je sada muka kad čujem riječ menadžer. Tako i taj Minhen 1860, bilo je sve završeno, ali eto. Nemam zamjerki Osimu jer on je uvijek želio najbolje za klub. Možda sam trebao otići i napraviti iskorak ka Evropi i Bog zna kako bi se moja karijera odvijala tada. Uvijek mi je želja bila da idem u Njemačku, ali nije se dalo. Bilo je ponuda Augsburga, Kaiserslauterna i Minhena 1980, ali kao što naš narod kaže jednostavno nije bilo nafake da odem u neki od tih klubova".

Koji trenutak najviše pamtiš tokom tvog boravka na Grbavici. Sigurno ih je bilo mnogo, ali možeš li izdvojiti jedan?

"Teško se odlučiti za baš jedan trenutak jer ih je bilo dosta u Želji, a isto tako i Turskoj gdje sam već četiri godine. Ništa sa titulom se ne može porediti. Možda bih izdvojio taj gol u Lukavici protiv Slavije u 90. minuti za pobjedu. Nakon toga su mi ukrali auto, ali nije mi žao. Kada su svi očekivali kiks i da Sarajevo preuzme vrh ugasio sam im nadu u 90. minuti. Bilo je toliko golova, ali taj je poseban".

U posljednje vrijeme rijetko igraš, možeš li malo objasniti gdje je danas Eldin Adilović?

"Imao sam dvije fantastične sezone u Samsunsporu kada sam došao. Ali, imao sam nesreću da sam nosio povredu još iz zadnje sezone sa Željom. Bezazlena, ali veoma nezgodna povreda. Šetao sam po doktorima, igrao pod injekcijama i blokadama, ali onda je došlo vrijeme kada je tijelo reklo da ne može više. Nisam bio na nivou i morao sam se oporaviti od te povrede što me je koštalo prethodne dvije sezone. Početkom godine sam se vratio u Samsun i sada sam imao problema sa papirima. U klubu su željeli da dobijem tursko državljanstvo i da me prijave kao domaćeg igrača jer smo imali već popunjen broj stranaca. Čekali smo do zadnjeg trenutka ljetnog prelaznog roka, ali nisam dobio pasoš. Jednostavno imam klub, ali ne igram jer nisam prijavljen. U klubu je sve ok i plaćaju me regularno. Ako u januaru ne bude ništa od tog pasoša onda ću mijenjati klub".

Na društvenim mrežama možemo vidjeti da si čest gost kod Edina Džeke u Rimu. Kako izgledaju vaša druženja, te otkud da ste tako dobri prijatelji?

"Naše prijateljstvo je počelo još u mladim danima. Imali smo to neko rivalstvo dok je on bio u Želji, a ja u Čeliku i davali smo obojica dosta golova u omladinskim kategorijama. Tada niste imali internet da vidite ko je više dao golova već je to uvijek bilo putem nekih prijatelja. Prijateljstvo je počelo davno i često odem u Rim da pogledam neku utakmicu. Vezan sam za fudbal i sada kada imam vremena da gledam utakmice Lige prvaka ili nekih iz liga petice to koristim. Jer rijetkost je da imate po dva dana slobodno kada igrate. Uživam u tome dok se ne vratim na teren".

Bh. reprezentacija bi uskoro trebala dobiti selektora, a jedan od glavnih kandidata je i Amar Osim. Radio si s njim u Želji i misliš li da je on pravi izbor za našu reprezentaciju?

"Pa, ne znam kako da kažem, ali trenutno nemamo gotovo nikakav izbor. Amar Osim da nije bio trener Želje i da je imao ove rezultate s nekim drugim klubom bio bi selektor i prije Meše Baždarevića. Rivalstvo Želje i Sarajeva se odrazilo na sve to i pristalice kluba s Koševa će biti vječna opozicija. Čudna je situacija s tim u BiH nego negdje vani. Kada vodite nacionalni tim to im je svetinja i ništa drugo nije bitno. Ovdje se ne zaboravljaju neke nebitne stvari i to je naš mentalitet i to je jedina prepreka za njega. Treba samo biti realan i pogledati šta su ostali napravili kao treneri. Iskreno, ne vidim kandidata koji može biti blizu Amaru Osimu".

Neizbježna tema je naravno i Čelik klub u kojem si ponikao. Zeničani su u veoma teškoj situaciji, koji je tvoj komentar na dešavanja u Čeliku?

"Ponikao sam tu i to je bio klub za koji si se hvalio što si počeo tu, a sada su ga doveli na rub egzistencije da ne znaš da li će se ugasiti ili će nastaviti ovim tempom da propada. Kada mislim da ne može gore onda se dotakne još veće dno. Krivac za sve to je politika u i oko kluba. Žao mi je što je u toj situaciji Čelik, ali nema pomoći dok svi čekaju da se nešto desi. Nema kvalitetne lige dok klubovi poput Čelika ili Veleža nisu u vrhu. Čelik ima najbolju infrastrukturu, ali džaba. Ne znam da li ljudi u Čeliku namjerno ili ne prave sve te kardinalne greške".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I za kraj, da li bismo te uskoro mogli ponovo vidjeti na terenima Premijer lige BiH?

"Imao sam ljetos priliku da se vratim u BiH, ali dao sam riječ Samsunsporu da ću ostati i čekati da se sve to riješi. Imali su neki plan, ali nisu uspjeli. Vraćam se u Premijer ligu ako ne dobijem pasoš da odigram sezonu i vratim se u formu koja se od mene očekuje. Vjerujem da mogu još dosta dati jer sam u dobrim godinama i sazrio sam. Što se tiče gdje bih se mogao vratiti i to se zna. Ne krijem ništa Željo je naravno uvijek prvi izbor. Ljetos sam imao kontakt s njima i Zrinjskim, ali ostalo je samo na priči".

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti