Moser: BIH je jedan od konkurenata za drugo mjesto u grupi

Selektor U-21 reprezentacije Švicarske za SportSport.ba

Moser: BIH je jedan od konkurenata za drugo mjesto u grupi

D. Kurbegović

Nogometna reprezentacija BiH do 21. godine jučer je u Trening centru u Zenici u okviru 1. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pobijedila Lihtenštajn 6:0, te s tri boda otvorila novi ciklus kvalifikacija. Novi selektor Vinko Marinović je debitovao pobjedom na klupi mlade reprezentacije, a naredni susret naši Zmajići igrat će 13. juna u gostima protiv Švicarske. 

Na jučerašnjoj utakmici u Zenici prisutni su bili i predstavnici reprezentacije Švicarske, tačnije selektor Heinz Moser, te njegovi pomoćnici Sascha Stauch i Luka Mijatović. Dan nakon utakmice razgovarali smo sa selektorom mlade reprezentacije Švicarske, a posrednik nam je bio bh. stručnjak Ibrahim Zukanović koji je imao ulogu domaćina delegaciji iz Švicarske.

Heinz Moser za SportSport.ba govorio je o jučerašnjoj utakmici, igračima BiH, te očekivanjima od ovih kvalifikacija.

"BiH je bila mnogo bolja ekipa, tako da je faktički u prvih 20minuta riješila pitanje pobjednika. Stvorili su tri prilike, koje su i realizovane, poslije su rutinski priveli utakmicu kraju. Mi smo i prošle kvalifikacije igrali u grupi s vašom selekcijom, tako da mogu kazati da je po imenima prošla generacija bila kvalitetnija, ali sigurno je da je nova skupina igrača koju predvodi novi selektor mnogo ozbiljnija, te će sigurno napraviti bolji rezultat nego u prošlim kvalifikacijama", ističe Moser.

Istakao je nekoliko igrača, koji su jučer skrenuli pažnju.

"Budući da mi prvu utakmicu kvalifikacija igramo protiv BiH na našem terenu, ništa ne prepuštamo slučaju. Jučer smo skautirali BiH i na licu mjesta se uvjerili u kvalitete igrača. Ova selekcija, za razliku od prošle, je mnogo kompatibilnija, brža i odgovornija. Tu je zaista nekoliko sjajnih igrača, prije svega istakao bih Gojaka, koji je sjajan igrač, ali i Hadžiahmetovića, Memiju, Čivića i Kuzmanovića.  Ja moram istaći da je BiH sigurno kvalitetna reprezentacija i da mi nije drago što smo u istoj grupi. Iz pete kategorije reprezentacija mi smo u grupi dobili sigurno i najtežu, jer BiH zaslužuje znatno bolji položaj od trenutnog stanja kada su u pitanju jakosne skupine", kaže selektor Švicarske.

Grupa u kojoj se nalaze BiH i Švicarska je sigurno najteža od svih ostalih.

"Prvi favorit je sigurno Portugal, oni su sigurno najkvalitetniji. Imaju zaista dobru selekciju. Osim nas, tu su još Rumunija i Vels, te BiH i Lihtenštajn, tako da očekujem mnogo dobrih utakmica. Sigurno je da ćemo realno mi se zajedno sa BiH, te Velsom i Rumunijom boriti za to drugo mjesto, pa ćemo vidjeti na kraju ko će imati najviše uspjeha. Reprezentacija Švicarske je sigurno kvalitetnija nego u odnosu na prošle kvalifikacije, imamo bolju generaciju igrača, tako da se nadam najboljem. Luka, koji nam je domaćin, prevoditelj i saradnik kazao nam je sve najbolje o BiH. Primijetim ovdje nevjerovatnu zaluđenost za nogometom, ali vidim da je problem sistem, forsiranje mladih igrača i novac. Mi imamo mnogo više selekcija nego BiH, npr imamo U-18 i U-20 selekcije iz kojih crpimo igrače, stvaramo širi roster i onda je poslije lakše svima. Nadam se da će se stvari u vašoj državi poboljšati glede nogometa, te da će i omladinske selekcije u budućnosti imati više uspjeha nego inače", kazao je za SportSport.ba Heinz Moser selektor mlade reprezentacije Švicarske.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi