Gdje i kada se primjenjuje mehanizam solidarnosti?

Nije na strani manje bogatih klubova

Gdje i kada se primjenjuje mehanizam solidarnosti?

A. Beganović
Teme:

Nakon što se u većini zemalja u mjesecu maju okonča fudbalska sezona u žižu interesovanja sportske javnosti dospijevaju transferi.

Tako je i ove godine, svi svjetski mediji, pa tako i bosanskohercegovački špekulišu o transferima, a ljubitelji fudbala u našoj zemlji sa posebnom pažnjom prate priče oko eventualnih transfera bh. igrača, pogotovo onih koji su ponikli u nekom od domaćih klubova.

Transferi pomenutih igrača sa mnogo pažnje prate se i u domaćim klubovima zbog mehanizma solidarnosti koji bh. klubovima može za naše prilike donijeti ogromne svote novca.

Najbolje to znaju u Željezničaru, koji je na osnovu mehanizma solidarnosti prilikom transfera Edina Džeke dobro profitirao, no ono što malo ko u Bosni i Hercegovini zna jeste da su po FIFA-inom pravilniku klubovi dužni uplaćivati mehanizam solidarnosti samo ukoliko je transfer iz jedne nacionalne asocijacije u drugu.

"Prelazak igrača između klubova koji pripadaju istoj asocijaciji regulisan je posebnim pravilnikom, koji izdaje predmetna asocijacija u skladu s niže navedenim članom 1. stav 3, koji mora biti odobren od strane FIFA-e. Takav pravilnik mora predvidjeti pravila za rješavanje sporova između klubova i igrača, u skladu sa načelima navedenim u ovom Pravilniku. Takav pravilnik također treba predvidjeti i sistem nagrađivanja klubova koji ulažu u treniranje i edukaciju mladih igrača", navodi se u FIFA-inom Pravilniku o statusu i transferu igrača.

Dakle, ukoliko se radi o transferu igrača unutar jedne fudbalske asocijacije mehanizam solidarnosti nije obavezan, a FIFA je ostavila svakom Savezu da Pravilnikom reguliše ovo pitanje s tim da je u većini zemalja transfer unutar istih bez mehanizma solidarnosti. Jedan od izuzetaka je Brazil čiji je Fudbalski savez 2011. godine donio odluku se mehanizam solidarnosti koristi i prilikom domaćih transfera.

No, Brazil je jedan od rijetkih, a iako su se tokom posljednjih nekoliko godina mnogi, pogotovo niželigaški i manje bogati klubovi, trudili da se ovaj član Pravilnika promijeni FIFA-in odbor za rješavnje sporova nije imao sluha, odnosno na svaku žalbu pojedinih klubova donosio je po njih negativne odluke.

Šta je mehanizam solidarnosti?

Ako Profesionalni igrač prelazi u drugi klub tokom trajanja ugovora, 5% od svakog obeštećenja, izuzimajući obeštećenju za treniranje koja se plaća prethodnom klubu, novi klub će odbiti od ukupnog iznosa te obeštećenje i rasporediti kao solidarni doprinos na klub ili više njih koji je bili uključeni u treniranje i obrazovanje igrača tokom godina.

Solidarni doprinos će odražavati broj godina koje je igrač bio registrovan u relevantnom klubu između sezona kad je navršio 12 i 23 godine, kako slijedi:

- Sezona kad je navršio 12 godina: 5% (tj. 0,25% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 13 godina: 5% (tj. 0,25% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 14 godina: 5% (tj. 0,25% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 15 godina: 5% (tj. 0,25% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 16 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 17 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 18 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 19 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 20 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 21 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

- Sezona kad je navršio 22 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja)

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

- Sezona kad je navršio 23 godina: 10% (tj. 0,5% ukupnog obeštećenja) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi