Fudbalsku karijeru Vinka Marinovića krasi detalj za Ginisa

Interesantna priča selektora mlade reprezentacije

Fudbalsku karijeru Vinka Marinovića krasi detalj za Ginisa

Svi znaju da je Vinko Marinović aktuelni selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine s kojom postiže odlične rezultate, te da je već duži niz godina jedan od uspješnijih bh. stručnjaka sa bogatim iskustvom rada u Premijer ligi.

Detalji iz njegove fudbalske karijere mnogima nisu toliko poznati, pa ćemo zato na početku navesti da je Marinović igrao na poziciji stopera i da je karijeru počeo u Kozari iz Gradiške, nakon čega je igrao za Borac iz Banjaluke, Crvenu zvezdu, Germinal Beerschot i Laktaše prije nego što se 2008. godine vratio u svoj matični klubu Kozaru u kojem je godinu kasnije i završio karijeru.

Foto: Marinović na Gradskom stadionu, ali samo kao trener

Za karijeru 46-godišnjeg Vinka Marinovića rođenog u Beču veže se jedan detalj koji se komotno može zavesti u Ginisovu knjigu rekorda. Marinović je početkom 90-ih bio fudbaler banjalučkog Borca, za koji je nastupao od 1991. do 1995. godine, i za taj klub je odigrao 105 zvaničnih utakmica. Interesantno je što nijednu od njih Marinović nije odigrao na Gradskom stadionu u Banjaluci, koji je decenijama dom jednog od naših najvećih fudbalskih klubova. 

Razlog leži u činjenici što je Borac od 1992. do 1995. godine svoje domaće utakmice u ligama Savezne Republike Jugoslavije igrao u Srbiji, tačnije u Valjevu, i za to vrijeme je odigrao 116 utakmica. U sezoni prije nego što je Borac privremeno napustio Banjaluku (1991/92.), Marinović je odigrao dvije utakmice ali obje na strani i to nakon što je odslužio vojni rok.

Vinko Marinović je Borac napustio na ljeto 1995. godine i ostvario je veliki transfer u Crvenu zvezdu, a nakon godinu dana u beogradskom klubu izrastao je u junaka jer je svojim golom eliminisao škotski Hearts iz Kupa kupova u sezoni 1996/97. (0:0: 1:1). U nastavku te sezone Zvezda je došla do osmine finala Kupa kupova, gdje je eliminisana od slavne Barcelone predvođene Robsonom na klupi, Ronaldom na terenu...

Marinović će ostati upamćen i kao prvi fudbaler Crvene zvezde koji je postigao pogodak u Evropi nakon što je FIFA klubovima iz tadašnje Jugoslavije ukinula sankcije pod kojim su bili od 1992. do 1995. godine, s obzirom da je Zvezda u sezoni 95/96. eliminisana od Xamaxa bez postignutog gola. 

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Iako je kasnije četiri godine igrao u belgijskom Germinalu (1999.-2003.), najsvjetliji dani Marinovićeve fudbalske karijere definitivno su vezani za Crvenu zvezdu za koju je, prema nezvaničnim podacima, odigrao 153 utakmice i postigao 18 pogodaka.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi