Da je više ovakvih dana

Uspješni dani za bh. fudbal

Da je više ovakvih dana

E. Škorić

Da su juniori naše fudbalske reprezentacije izborili plasman na Evropsko prvenstvo, mogli bismo reći da bh. fudbal nikada prije nije imao uspješniju sedmicu.

Bez obzira na neuspjeh izabranika Tonija Karačića, koji su u zadnjem kolu Elitnog kruga kvalifikacija u Francuskoj prokockali veliku priliku da odu na Euro, posljednjih dana smo mogli da uživamo u partijama naših reprezentativnih selekcija i izgledali smo, ako već još uvijek nismo(?) kao velika evropska fudbalska država.

Juniori su u prvom kolu, kada smo svi unaprijed čestitali rivalu na pobjedi, iznenadio Francusku, slavio s 2:0 i počelo se euforično planirati Evropsko prvenstvo. 

Nakon meča s Francuskom uslijedio je "lakši ispit" protiv Izraela. Poveli smo u trećoj minuti golom Mustedanagića, ali na kraju smo izvukli samo bod (1:1). Ostalo je "samo" da ne izgubimo od Bugarske u trećem kolu kako bismo završili prvi. I nažalost, desio se najgori scenarij - Bugari su nam zabili tri pogotka u prvom dijelu, slavili ukupno s 3:1 i umjesto nas proslavili historijski odlazak na Evropsko prvenstvo.

Za razliku od U-19 selekcije, U-17 je drugu godinu zaredom izborila nastup na završnoj smotri najboljih evropskih reprezentacija u ovoj godišnjoj dobi.

Dvije prvoplasirane ekipe iz Elitnog kruga kvalifikacija, koji se igrao u Bijeljini, imale su pravo nastupa na EP. Bilo je odmah jasno da će Engleska na prvo mjesto, dok smo mi svoju šansu tražili u mečevima protiv Slovenije i Češke. Trijumf nad Česima (2:1) i remi sa Slovencima (0:0) bio nam je na kraju dovoljan uz minimalan (1:0) poraz od Engleske.

Tim kojeg je i ovaj put vodio Sakib Malkočević napravio je podvig i opet se pjevalo u čast Malkočeviću: "Bit će Sake Alex Feguson". Kadeti su, nakon Azerbejdžana, izborili nastup i u Hrvatskoj početkom maja ove godine i bit će pravo uživanje pratiti ih na još jednom po našu zemlju historijskom turniru.

Za razliku od kadeta i juniora, seniori su imali nešto lakši zadatak i s manje pritiska na leđima dočekali su duel s Gibraltarom u kvalifikacijama, pa i onaj s Albanijom prijateljski u Elbasanu.

U Zenici smo fudbalske anonimuse deklasirali s 5:0, kako se i očekivalo, mada ostaje žal što je Sead Kolašinac dobio žuti karton zbog kojeg neće nastupiti u važnoj junskoj utakmici protiv Grčke, također na Bilinom Polju.

Samo tri dana kasnije gostovali smo starim fudbalskim prijateljima u Elbasanu, te smo slavili rezultatom 2:1. Edin Džeko postigao je 50. jubilarni pogodak za naš nacionalni tim, Meša Baždarević zadovoljno je trljao ruke zbog nove pobjede, novih bodova na FIFA rang listi i  - ono najvažnije - zbog novih igrača.

Novopečeni reprezentativci poput Radeta Krunića, Kenana Kodre i Darija Đumića pokazali su da se na njih može ozbiljno računati, pa će vjerovatno i u idućim okupljanima biti odio jedne fine porodice.

Sjajnu sedmicu bh. fudbala zaokružili su U-21 reprezentativci, koji su na početku kvalifikacija za EP ugostili Lihtenštajn u Zenici na terenu Trening centra NFSBiH, pa su slavili sa visokih 6:0 uz debi novog selektora Vinka Marinovića. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Dakle, možemo reći da smo uživali u proteklim danima kada je bh. fudbal u pitanju i da smo, htio to neko priznati ili ne, krupnim koracima od fudbalskih anonimusa dospjeli u fudbalske velikane. Naravno, ne treba se zadovoljiti pobjedama nad Gibraltarom, Albanijom ili Lihtenštajnom, pa i samim odlascima na velike turnire, ali evidentan je naperdak i ukoliko nastavimo predano i pametno da radimo, i pobjede nad velikim silama bit će očekivane i normalne. 

Do tada, nemamo ništa protiv da se ponovi jš nekoliko sedmica kao ove u martu. Da pobjeđujemo, radujemo se i slavimo plasmane na Euro. No, korak po korak. Dug je put od ničega do nečega, a to najbolje znaju svi oni koji su u Tirani 1995. godine protiv Albanije odigrali prvu zvaničnicu utakmicu u bh. dresu. 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije