Tamada prva zvijezda japanskog Moto GP-a

Makoto Tamada je jedini stigao do pobjede u Motegiju

Tamada prva zvijezda japanskog Moto GP-a

E. Ganibegović

Japanski vozači su uvijek imali posebno mjesto u svijetu motocikala, a jedan od onih koji se posebno pamti je Makoto Tamada.

Teško je pričati o vozačima iz Japana, a ne spomenuti imena poput Norifume Abe, Tadayuki Okada, Noburu Uedam i Tetsuya Harada.

Ono što je čudno za ova imena jeste da niti jedno nije osvojilo trofej u Motegiju u klasi premijera. Jedini domaći heroj koji je pobijedio bio je Makoto Tamada - najnoviji japanski pobjednik u MotoGP-u.

Tamada je do pobjede stigao 2004. godine, kada je iza sebe ostavio Valentina Rossija, koji je tada debitovao za Yamahu. 

Utrka, te sada davne 2004. godine počela je haosom. U inicidentu koji se desio na samom početku učestvovali su Loris Capirossi, John Hopkins, Max Biaggi, Colin Edwards, Kenny Roberts i Nicky Hayden. Poslije haosa, utrka se svela na borbu koju su vodili Rossi i Tamada, a kao pobjednik izaša je japanski vozač.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti