Porshe razmatra prelazak u Formulu 1

Formula 1 mijenja pravila za motore

Porshe razmatra prelazak u Formulu 1

D. Rakanović

Porsche bi mogao u budućnosti preći u Formulu 1. 

Njemački proizvođač sportskih automobila u grupaciji Volskwagena osvojio je Le Mans u WEC šampionatu treću godinu zaredom prošlog vikenda, pa čelnici Poschea razmatraju ulazak u Formulu 1.  

Podsjetimo, Formula 1 trenutno raspravlja o novim pravilima za motore koja bi od 2021. trebala pojednostavniti motore i smanjiti troškove njihove proizvodnje, čime bi se privuklo više kompanija u sport. 

U zadnje vrijeme se mnogi proizvođači povezuju s mogućim ulaskom u Formula 1 karavanu. 

Najviše se spominju marke iz Volkswagen grupacije, prvo je to bio Audi, da bi sada u priču bio uključen i Porsche.

Predstavnik Porschea prisustvovaće narednom sastanku proizvođača, potvrdio je vođa Porsheovog projekta Le Mans Fritz Enzinger. 

“Kao članovi komisije proizvođača pozvani smo, kao i svi ostali, na raspravu o budućim pravilima F1 motora. Prihvatili smo poziv kako bismo pratili trenutne namjere i planove i, ukoliko je potrebno, dali svoj doprinos", rekao je Enzinger. 

Porshe razmatra da li želi nastaviti takmičenje u FIA WEC, a kao alternativa uz Formulu 1 se spominje i Formula E.

Kako pišu svjetski mediji, Porshe ukoliko bi ušao u Formulu 1 bili bi samo dobavljači motora. Već postoje prve spekulacije da su dva tima zainteresovana za Porsheove motore, a to su McLaren i Mercedes. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi